Produsele de Paște care au rămas nevândute se ieftinesc. Cum le putem folosi

Publicat: 19 04. 2023, 08:31
Foto: Pixabay.com

Prețurile mari i-au determinat pe comercianți să își facă mai bine stocurile, iar acum au mai putine pierderi. Acest lucru este confirmat si de cei care se ocupă de distrugerea alimentelor stricate.

Există discounturi de 30, 40, 50% la categoriile de produse reduse

Dintre alimentele specifice, ouăle vopsite au cel mai scurt termen de valabilitate, în jur de o săptămână de la fierbere. Cozonacul și pasca rezistă un pic mai bine, în medie 10 zile. Cum toate au fost puse la vânzare înainte de Paște, comercianții trebuie să decidă repede ce vor face cu ele.

Totuși, alimentele înapoiate furnizorilor mai pot fi valorificate în două moduri: cel mai puțin costisitor este să doneze mâncarea care este încă singură pentru consum. Organizațiile care colectează astfel de alimente se ocupă personal de ridicarea și distribuirea lor.

Cea de-a doua opțiune este distrugerea produselor. De altfel, legea obligă fiecare magazin ori restaurant să aibă contracte cu firme de neutralizare care distrug mâncarea.

În realitate, cea mai mare risipă se face în gospodăriile românilor. Bucătarii ne sfătuiesc însă să nu aruncăm preparatele rămase, ci să le transformăm.

Ouăle vopsite, de pildă, pot fi făcute salată, cu patrunjel mult, ulei și oțet. Merg și în cartofii franțuzești, iar cu un sos alb se transfomă ușor în ouă umplute.

Friptura merge în salate ori în paste, iar din feliile de cozonac obținem un tort însiropat cu budincă și fructe.