Productivitatea muncii încetinește în acest an, potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA. Agenția guvernamentală a ajuns la această concluzie luând productivitatea pe oră și împărțind acest număr la un indice al tuturor lucrătorilor – plătiți și neplătiți, potrivit Yahoo.com.
Chiar dacă productivitatea muncii a crescut cu un modest 0,3% în cel de-al treilea trimestru, acest procent nu este suficient pentru a recupera ceea ce s-a pierdut în prima jumătate a anului.
După un declin de 7,4% în primul trimestru, productivitatea în al doilea trimestru a scăzut cu încă 4,1%, precizează BLS.
Este încă o lovitură pentru angajatorii care se străduiesc să își mențină angajații implicați. Mai întâi, a fost „marea demisie”. Iar acum există quiet quitting adică demisia treptată.
Acest nou fenoment la locul de muncă care a cuprins întreaga țară, nu înseamnă neapărat să renunți la locul de muncă. În schimb, se referă la a face pur și simplu strictul necesar. Termenul a devenit viral pe rețelele de socializare – în special pe TikTok.
Demisia treptată este în contrast puternic cu cultura hustle – mentalitatea „proactivă” care promovează depășirea constantă a performanțelor și depășirea așteptărilor angajatorului.
Deși quiet quitting este un termen relativ nou, un număr mare de lucrători îl practică deja.
Potrivit unui sondaj realizat în august de ResumeBuilder.com pe 1.000 de americani care lucrează, 21% dintre respondenți spun că fac doar strictul necesar. Alți 5% spun că fac chiar mai puțin decât ceea ce sunt plătiți să facă.
Tendința de a demisiona treptat se manifestă și în ceea ce privește timpul pe care oamenii îl dedică muncii lor. În sondaj, o treime dintre respondenți spun că și-au redus orele de muncă săptămânale cu peste 50%.