Producătorii de medicamente din Europa avertizează că vor renunța la medicamentele generice ieftine din cauza crizei energiei. Multe dintre ele tratează afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul

Publicat: 28 09. 2022, 10:48
Actualizat: 28 09. 2022, 19:24
Platforma ucraineană de livări medicamente Liki24 se mută din Polonia în România: regulile de aici nu sunt la fel de stricte ca în alte țări UE Foto. Pixabay

Producătorii de medicamente din Europa au avertizat că ar putea înceta să mai producă unele medicamente generice ieftine din cauza creșterii costurilor cu energia electrică și solicită o revizuire a modului în care sunt stabilite prețurile acestora, fiind cea mai recentă industrie care caută ajutor pe măsură ce criza energetică se adâncește.

Medicines for Europe spune că prețul medicamentelor trebuie să crească sau ele nu vor mai fi produse deloc

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezintă companii precum Zentiva, Teva, unitatea Sandoz a Novartis și Kabi a Fresenius SE, a trimis marți o scrisoare deschisă miniștrilor energiei și sănătății din statele membre ale Uniunii Europene, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului UE de vineri, în care solicită măsuri de reducere a costurilor.

Scrisoarea a fost adresată, de asemenea, principalilor comisari europeni.
Potrivit scrisorii, prețul energiei electrice a crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut cu 50% până la 160%.

De asemenea, asociațiile de producători de medicamente generice din statele membre solicită autorităților naționale de sănătate mai multă flexibilitate în ceea ce privește prețurile medicamentelor, a precizat Medicines for Europe.

„S-ar putea să renunțăm la poate trei, poate cinci produse din cauza impactului direct și indirect al creșterii costurilor energiei”, a declarat Elisabeth Stampa, director executiv al Medichem SA, un producător de medicamente generice și ingrediente farmaceutice cu sediul în apropiere de Barcelona, Spania.

Directorul general al Medicines for Europe, Adrian Van Den Hoven, a declarat pentru Reuters că majorarea costurilor energiei afectează un sector care a fost forțat să se consolideze din cauza presiunii asupra prețurilor, ceea ce face piața mai vulnerabilă la întreruperi și penurii de aprovizionare.

Problema se axează pe regimul de stabilire a prețurilor. Medicamentele care nu sunt brevetate sunt vândute de obicei de producătorii de medicamente cu costuri reduse la prețuri stabilite de agențiile naționale de sănătate sau de asociațiile de asigurări, care, de asemenea, reduc frecvent prețurile.

Creșterea bruscă a costurilor energiei vor lăsa mulți pacienți fără medicamentele necesare

Medicamentele generice reprezintă aproximativ 70% din totalul medicamentelor eliberate în Europa, multe dintre ele pentru tratarea unor afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul, dar reprezintă doar 29% din facturile pentru medicamente din regiune, potrivit grupului de lobby.

Creșterea bruscă a costurilor energiei riscă să submineze un efort recent de a stimula producția de medicamente în Europa și de a face regiunea mai autonomă, după ce pandemia COVID-19 a scos la iveală dependența de furnizorii din străinătate pentru că a dus la întreruperea anumitor rute de aprovizionare.

Măsurile de blocaj COVID din China și războiul din Ucraina au înrăutățit situația în ceea ce privește aprovizionarea cu logistică și materii prime.

Infuziile standard pentru spitale se numără printre medicamentele cu cea mai mare consumatoare de energie pentru a fi produse, deoarece trebuie încălzite și răcite pentru sterilitate.

Același lucru este valabil și pentru procesul de fermentare care stă la baza antibioticelor și a hormonilor terapeutici utilizați în mod obișnuit, a declarat Van den Hoven.

Stampa de la Medichem a declarat că efectele scumpirii energiei variază de la tarife de transport mai mari până la tarife mai mari cu 30% pentru contractorii de eliminare a deșeurilor.

Ea a refuzat să numească medicamentele care ar putea fi afectate în cadrul unei revizuiri anuale din acest an, dar a spus că clienții vor avea la dispoziție între șase și 12 luni pentru a găsi un nou furnizor în cazul în care un produs este eliminat treptat.

Stampa a declarat că indexarea prețurilor medicamentelor pentru a lua în considerare costurile de producție ar fi o soluție accesibilă pentru organismele de sănătate din Europa.

„Sectorul nu poate transfera costurile mai mari… Riscurile de impact negativ asupra producției și disponibilității medicamentelor sunt foarte mari” a spus ea.

Operațiile care nu sunt considerate prioritare au fost suspendate în România din cauza lipsei unui medicament

Operațiile care nu reprezintă o urgență au fost suspendate în mai multe spitale de țară. Lipsește Miostin – un medicament care se administrează pentru decontractarea musculaturii pacientului, după anestezie.

Dr. Marius Prăzaru, directorul medical SCJU Constanța: „E un fenomen la nivel național, de ceva timp funcționăm cu ajutorul rezervei, având în vedere că se folosesc 5-6 fiole la un pacient, noi mai avem 67 de fiole și suntem nevoiți să amânăm. Chirurgia generală, neurochirugia și ginecologia sunt cei mai afectați”.

Medici în sala de operație / Foto: pixabay.com

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acest tratament apare cu mențiunea „discontinuitate temporară” din motive de fabricație, încă din data de 5 septembrie.

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit şi a informat Ministerul Sănătăţii, distribuitorii şi unităţile medicale, potrivit News.ro.

Potrivit precizărilor Zentiva, compania a finalizat producția a 51.000 cutii de Neostigmina, care au ajuns în depozitele companiei la finalul săptămânii trecute. Distribuitorii au fost informați de disponibiltatea medicamentului și în cel mai scurt timp medicamentele vor ajunge la spitale. Conform estimărilor Zentiva, această cantitate acoperă necesarul pieței pentru 90 de zile.

Zentiva este membru al organizației Medicines for Europe, grupul de lobby al industriei medicamentelor generice din Europa, exact cel care reclamă faptul că din cauza costurilor cu energia electrică, producătorii de medicamente europeni vor renunța la unele dintre produsele lor.