Procurori: Adrian Sârbu avea un salariu lunar de 110.000 dolari, dar banii nu-i ajungeau de la o lună la alta

Publicat: 05 02. 2015, 19:09
Foto: ziuanews.ro

Noi dezvăluiri în dosarul lui Adrian Sârbu. Patronul Mediafax încasa lunar 110.000 de dolari, însă banii nu-i ajungeau de la un salariu la altul, se arată în referatul procurorilor.

Sârbu a contractat mai multe credite în strainătate. Cu banii împrumutaţi de la bănci din afară, omul de afaceri şi-a cumpărat două apartamente, unul în Franţa, altul în Cehia. Ca să-şi plătească ratele, Sârbu făcea presiuni asupra propriilor angajaţi să nu plătească taxele la stat.

Adrian Sîrbu avea un salariu de 110.000 de dolari pe lună ca urmare a funcţiilor pe care le avea în compania CME, cea care deţine postul de televiziune PRO TV. Cu toate acestea banii nu-i ajungeau de la lună la lună.

„Veniturile nu-i asigurau nivelul de cheltuieli lunare întrucât suma de aproximativ 70.000 dolari/lună era virată direct de compania respectivă în contul unui împrumut contractat în Franța pentru achiziționarea unui imobil , având de asemenea contractat credit și pentru achiziționarea unui apartament în Praga pentru care plătea aproximativ 21.000 dolari/lună. În acest context, inculpatul obișnuia să apeleze sistematic atât la martoră, cât și la inculpata Șerban Liliana pentru a-i furniza diverse sume de bani”, se arată în referatul procurorilor, ca urmare a declaraţiilor fostei șefe a Consiliului de Administrație de la Mediafax Roxanei Grigoruță.

După interogarea mai multor martori, procurorii parchetului General au ajuns la concluzia că Adrian Sârbu îşi determina angajaţii să evite plata taxelor la stat, iar banii proveniţi din evaziunea fiscală se transformau în bonusuri pentru omul de afaceri.

„Martora a declarat că inculpatul Adrian Sârbu a exercitat un control permanent atât asupra sa, cât și a celorlalți subordonați, acest control transmițându-se atât direct, cât și pe cale ierarhică prin intermediul funcțiilor cu atribuții de top management în companii, către tot personalul din companii. În perioada cât acesta s-a aflat la Praga, unde a deținut calitatea de președinte și CEO al companiei CME, deținătoare a postului de televiziune PRO TV, controlul asupra grupului de firme Mediafax îl exercita în mod direct, prin intermediul videoconferințelor și discuțiilor telefonice cu persoanele din conducerea acestor societăți. Inculpatul solicita să îi fie achitată contravaloarea transportului cu avionul sau diversele obligații financiare din țară”, se mai arată în referatul lor.

Prejudiciul total în dosarul Mediafax depăşeşte 16 de milioane de lei.