Procentul absorbției fondurilor europene, avans de doar 0,03% în luna septembrie

Publicat: 07 10. 2012, 17:08
Foto: Qmagazine.ro

Absorbția fondurilor UE a crescut în luna septembrie cu doar 0,03% față de luna august, de la 9,69% la 9,70%, în condițiile în care Comisia Europeană nu mai face plăți pentru programele operaționale. Statul român nu mai face nici el plăți către beneficiari, din moment ce acestea au avansat cu doar 0,74% față de luna august, de la 19,74% la 20,48%.

În primele nouă luni ale acestui an, România a atras 800 de milioane euro, fonduri structurale și de coeziune.  Inițial, ținta prezăzută era de 3 miliarde euro, așadar, nu au fost atarse nici o treime din sumele programate.

În cei 6 ani de la integrarea europeană, România a atras de la UE, pe fondurile structurale, 1,86 miliarde de euro, scrie zf.ro.

În luna septembrie, președintele Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso, va veni la București pentru a discuta despre situația fondurilor europene.  El a declarat că este ingrijorat de incapacitatea tării noastre de absorbi banii puși la dispoziție- aproape 20 de miliarde euro, între anii 1997-2013. Anunțul a fost făcut de Victor Ponta, vineri, de la Bratislava, unde a participat la programul “Prietenii coeziunii”. (Detalii AICI)

Ponta a spus că rata scăzută a fondurilor UE între anii 2007-2013 ar putea dăuna alocărilor din exercițiul financiar 2014-2020.

“Una dintre problemele grave ale României este, în primul rând, cum facem să nu fim pedepsiţi pentru lucrurile care n-au mers bine în 2010-2011 în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene – şi aici sper şi îmi doresc ca toate veştile bune pe care le-am primit, fie că e vorba de POSDRU, fie că este vorba de Programul Operaţional Sectorial pentru Mediu, fie de toate celelalte fonduri, sper să se confirme în continuare în cursul acestui an; şi, în al doilea rând, ca tocmai această lipsă de performanţă a României din anii trecuţi să nu fie într-un fel sau altul un criteriu de clasificare a României, să nu ni se spună -Aţi avut bani, n-aţi ştiut să-i folosiţi, de ce cereţi mai mulţi bani în 2014-2020?”, a declarat premierul.