Procent mare de angajați plătiți la plic în România, dublu față de media Uniunii Europene

Procent mare de angajați plătiți la plic în România, dublu față de media Uniunii Europene

Munca la negru este o realitate alarmantă în România. Potrivit ultimului eurobarometru, 7 la sută dintre români, faţă de media Uniunii Europene care este de trei la sută, au recunoscut că acceptă plata în plic.

Şi românii au arătat şi care sunt avantajele pentru care spun adio unei pensii decente, prin neplata taxelor:

21 la sută dintre românii care muncesc la negru au invocat dificultatea de a găsi un loc de muncă cu forme legale, iar 16 la sută spun că impozitele sunt prea mari. De asemenea, 15 procente dau vina pe absența altor venituri.

Dacă, potrivit sondajului, ţara noastră face parte din dintre statele membre cu procent ridicat de „angajaţi cu remuneraţie în plic”, Letonia este campioană la acest capitol cu un procent de 11 la sută. De altfel, aici s-a şi înregistrat cea mai importantă scădere a numărului unor astfel de angajaţi, una de 16 la sută.

În urma eurobarometrului, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor, a anunţat şi primele măsuri:

„Este necesar ca statele membre să pună în aplicare politici pentru a descuraja munca la negru sau pentru a încuraja transformarea ei în muncă cu forme legale şi să conlucreze mai îndeaproape pentru a combate acest flagel. Acesta este motivul pentru care, în luna aprilie, Comisia Europeană va propune lansarea unei platforme europene pentru prevenirea şi descurajarea muncii la negru, care ar îmbunătăţi cooperarea între inspectoratele de muncă şi organismele responsabile de asigurarea respectării legislaţiei din întreaga Europă”, a declarat Andror, citat de Mediafax

La realizarea Eurobarometrului, au fost intervievaţi peste 26.000 de respondenţi din 28 de ţări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`