Situația de pe piața imobiliară nu pare să se fi liniștit deloc. Din contră, o nouă problemă cu care se confruntă proprietarii de locuințe din întreaga Europă este reprezentată de creșterea costurilor de finanțare, care, pe lângă scăderea valorizărilor, va duce la un val de vânzări, potrivit stiripesurse.ro.
În ciuda faptului că băncile de pretutindeni au hotărât să-și reducă prezența în industria imobiliară și să crească costul creditelor, companiile imobiliare dețin în prezent acțiuni ce ajung în jurul valorii de 165 de miliarde de dolari. Acestea vor ajunge la maturitate până în anul 2026, însă creditele sunt la nivelul cel mai ridicat.
În acest context, unele firme riscă să fie retrogradate la statutul „junk”, lucru ce va crește și mai costurile de finanțare.
Potrivit unui studiu recent realizat în SUA, sectorul proprietății rămâne, deja de 3 luni consecutive, cel mai nepopular printre managerii de fonduri.
Astfel, proprietarii vor fi nevoiți să vândă active sau să reducă dividendele și emisiunile de drepturi pentru a evita acumularea de datorii.
Mai mult decât atât, întreaga piață imobiliară se află într-o poziție precarie, ținând cont de faptul că cei mai mulți cumpărători cer randamente tot mai mari, de teama creșterii dobânzilor, cât și a plecării chiriașilor.
Aaron Guy, analist în cadrul companiei Citigroup, avertizează că această situație a pieței se poate agrava și mai mult. Potrivit acestuia, se poate ajunge în situația în care valorile segmentului imobiliar să scadă chiar și cu 40%.