Principalul efect al deprecierii leului: Creditele în euro, din ce în ce mai greu de suportat la noul curs valutar
Rata creditelor neperformante dădea semne că se stabilizează la 14% în ultimele două trimestre din 2011 însă din luna aprilie a trecut de pragul de 16% din totalul creditelor. De asemenea, deprecierea leului afectează și bugetul de stat, având consecințe indirecte asupra acestuia, scrie Ziarul Financiar.
„Cred că principalul efect al deprecierii leului asupra veniturilor bugetare este indirect: majoritatea firmelor şi populaţiei au credite în valută şi serviciul datoriei va creşte în urma deprecierii leului. Una din consecinţe este reducerea veniturilor disponibile, a consumului şi a impozitelor directe plătite. Prin reducerea consumului se diminuează şi încasările bugetare din impozite indirecte (TVA şi accize)”, a declarat, pentru sursa citată, Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
Potrivit acestuia, utilizarea unui leu mai slab la calcularea accizelor ar avea un efect pozitiv asupra încasărilor din accize, dar acest efect ar fi nesemnificativ față de cel indirect amintit mai sus.
Un sfert din încasările la bugetul de stat provin din accize, iar peste 10% din veniturile totale colectate de Finanţe sunt calculate la cursul de 4,3001 lei/euro, adică cel din luna octombrie 2011, care era cu aproape 8% mai mic față de cursul de luni.
Deprecierea puternică a leului din ultimele luni faţă de principalele valute va avea un impact negativ asupra rezultatelor din al doilea trimestru, care vor fi făcute publice de companii, pentru că cele mai multe se finanţează în valută, susțin majoritatea analiștilor de pe piața de capital.
Companiile cu credite în valută vor marca pierderi financiare în bilanțul de la jumătatea anului, din cauza reevaluării datoriilor în euro sau dolari, în condițiile în care aceste monede s-au apreciat față de leu.