Prin intermediul giganților care au cumpărat compania română Agricost, Arabia Saudită îşi extinde reţeaua de furnizori agricoli

Prin intermediul giganților care au cumpărat compania română Agricost, Arabia Saudită îşi extinde reţeaua de furnizori agricoli
Foto: Fermă în deșertul saudit (sursă: rebloggy.com)

Compania Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC) a cumpărat numai puţin de 200.000 de hectare de teren arabil din Australia, care parte a strategiei saudite de a-și extinde operaţiunile la nivel global, anunță Bloomberg.

Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC) este asociată cu Al Dahra Holding, care în septembrie 2018 a cumpărat Agricost şi şi-a anunţat intenţia de a învesti 500 de milioane de dolari în România în următorii cinci ani.

Însă Arabia Saudită, care depindede importul de produse agricole, a luat în vizor numai puţin de zece țări din regiunea Mării Negre, printre care Ucraina (cel mai mare producător de grâu din lume) şi România (unul dintre cei mai mare producători agricoli din Europa). Potrivit jurnaliştii.ro, asocierea Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC) – Al Dahra Holding ar plănuiinvestiţii de numai puţin de 1,3 miliarde de dolari în zona Mării Nergre.

De altfel, Ca parte a acestor investiții , în 2018, tot SALIC a cumpărat şi compania ucraineană Mriya Agro Holding Plc.

Ulterior, a preluat și33% din pachetul de acţiuni al firmei braziliene Minerva SA, ca parte a strategiei de expansiune globală.

Nevoile Arabiei Saudite, tot mai mari

Pe fondul creşterii demografice şi economice, Arabia Saudită se confruntă cu o nevoie tot mai mare de produse agricole. Potrivit analiştilor STRATFOR, Riad-ul a încercat să amelioreze această problemă prin construirea de ferme în deşert pe care le întreţine cu apă desalinizată. În anii 70′ şi 80′ producţia de produse agricole crescând atât de mult, încât Arabia Saudită devenise al şaselea cel mai mare exportator din lume.

Acest proces este, însă, foate costitisor, atât din punct de vedere financiar, cât mai ales din punctul de vedere al resurselor de apă.

De fapt, stresul la care este supusă rezervă de apă a Arabiei Saudite este atât de mare, încât estimările indică o dispariţie a apei în anumite părţi ale ţării în următorii 20 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`