Primii pași pentru recuperarea datoriilor de miliarde de dolari: Ministerul Finanțelor a centralizat banii pe care îi are România de luat de la prietenii lui Nicolae Ceaușescu

Primii pași pentru recuperarea datoriilor de miliarde de dolari: Ministerul Finanțelor a centralizat banii pe care îi are România de luat de la prietenii lui Nicolae Ceaușescu
foto:cultural.bzi.ro

În urma centralizării afacerilor stabilite înainte de 1989 de către dictatorul Nicolae Ceaușescu cu țări din Africa, Asia și America Latină, s-a constatat că există datorii mari, nerecuperate. Aceste afaceri vizează operațiuni de export, cooperare economică internațională, furnizarea de utilaje, construirea de drumuri, fabrici și uzine, forări petroliere și multe altele, pentru care țări precum Libia, Sudan sau Cuba, nu și-au plătit nici până astăzi datoriile.

Procesul de reglementare este influențat de dificultățile majore de ordin economic, financiar și valutar cu care se confruntă aceste țări, de conflictele din unele regiuni, dar și de tergiversarea rezolvării situației, informează România Liberă.

Într-un document elaborat de Ministerul Finanțelor, pe baza unor date centralizate și trimis Parlamentului, se prezintă stadiul negocierilor cu fiecare țară datoare.

Datoria Cubei față de România nu este în dolari, ci în ruble transferabile, fosta monedă utilizată în CAER. Cererea delegației române a unui calendar de negocieri a fost un eșec, iar Cuba a replicat că rubla este o monedă desființată și că nu se poate stabili o rată de conversie.

Irakul a obținut o ștergere a datoriei de 80%, statul român urmând să încaseze până în anul 2028, suma de 977 de milioane de dolari. Sudanul, pe de altă parte, a amânat constat începerea negocierilor și nu a manifestat nicio reacție la propunerile părții române. Luând în considerare prezența statului pe lista celor mai îndatorate țări sărace, organismele financiare internaționale au încercat să găsească o soluție pentru Sudan, până acum, fără succes.

În Libia, după prăbușirea regimului Gadaffi, România nu a mai avut partener de negocieri, în contextul luptelor pentru putere între facțiunile rivale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)