Primarul comunei Ciuruleasa, despre proiectul Roşia Montană: „Miile de șomeri din zonă își vor putea schimba acest statut”

Primarul comunei Ciuruleasa, despre proiectul Roşia Montană: „Miile de șomeri din zonă își vor putea schimba acest statut”
Foto: ziaruldeapuseni.ro

Locuitorii din 35 de oraşe şi comune din judeţul Alba sunt chemaţi, pe 9 decembrie, să îşi exprime opţiunea privind proiectul Roşia Montană, care ar urma să genereze mii de locuri de muncă pentru oamenii din zonă. Comuna Ciuruleasa este una dintre zonele unde locuitorii au această şansă.

Într-un interviu acordat Ziarului de Apuseni, primarul din Ciuruleasa, Radu Marcel Tuhuţ, explică de ce este necesară demararea acestui proiect minier.

Oamenii din zona noastră speră de aproape 10 ani că într-o bună zi proiectul minier de la Roșia Montană va demara, iar miile de șomeri din zonă își vor putea schimba acest statut. Din păcate văd că politicul conduce economicul și nimeni nu are tăria de a lua taurul de coarne și de a relansa mineritul”, susţine Radu Tuhuţ.

Am sprijinit dintotdeauna acest proiect și îl voi sprijini în continuare, acest proiect în opinia mea fiind un proiect fezabil și care respectă toate normele de mediu. Sper ca guvernanții să înțeleagă acest lucru și să autorizeze acest proiect, iar oamenii să poată trăi decent la ei acasă”, explică edilul comunei Ciuruleasa.

Potenţialul turistic, insuficient

În cadrul aceluiaşi interviu, primarul Tuhuţ susţine că localitatea în fruntea căreia a fost reales nu se poate baza, din păcate, doar pe turism. Astfel, susţine edilul, numărul de locuri de muncă pe care le poate crea mineritul nu se compară cu cel din industria turistică.

La capitolul turism, cu o oarecare undă de regret, pot să afirm că nu stăm prea grozav, chiar dacă comuna noastră are potențial turistic de valoare. Satul Vâlcan, cu masivul de calcar cu același nume, cu o floră inedită, reprezintă punctul de atracție al localității. La această oră a fost modernizat drumul de acces spre acest obiectiv turistic și ca urmare au început deja să apară o serie de cabane și mici pensiuni turistice”, susţine primarul Radu Tuhuţ.

Sunt convins că în viitorul apropiat vom deține un circuit turistic adecvat și cu un renume pe măsură. Dar asta nu va fi suficient și nici nu va crea numărul de locuri de muncă directe dar și auxiliare pe care le poate crea mineritul”, mai precizează Tuhuţ.

Comuna Ciuruleasa este o localitate înconjurată de munți, cu o suprafață de 55,5 hectare și care are în componență opt sate. Este o localitate care și-a luat numele de la ciurul, sita și leasa, trei obiecte pe care oamenii de aici le foloseau pentru „culesul” aurului de pe Valea Cerniței și Valea Buninginei.

Referendumul privind proiectul Roşia Montană va fi organizat pe 9 decembrie, în ziua alegerilor parlamentare, în 35 de oraşe şi comune din judeţul Alba.

Mai precis, referendumul va avea loc în oraşele Zlatna, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş şi comunele Roşia Montană, Lupşa, Stremţ, Vadu Moţilor, Bucium, Ciuruleasa, Râmeţ, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinţi, Almaşu Mare, Poşaga, Rîmetea, Întregalde, Galda de Jos, Cricău, Meteş, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Sălciua şi Scărişoara.

Potrivit hotărârii, cetăţenii cu drept de vot din aceste zone vor trebui să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`