În capitala secolului 21, peste un milion de locuitori aşteaptă minute bune după apa caldă.
De cele mai multe ori pe țevi curge apă calie, cu rugină sau lipseşte cu desăvârşire. Asta deşi Primăria Capitalei a investit sute de milioane de euro în bugetul Regiei de Distribuţie a Agentului Termic.
De vină este reţeaua, mult prea veche, care în continuare înregistrează pierderi anuale de zeci de milioane de euro.
Bucureştenii sunt nemulţumiţi că pe lângă faptul că aşteaptă ca apa să se încălzească, mai sunt nevoiţi să plătească şi pierderile.
Din reţeaua naţională de gaze compania GDF Suez trimite combustibilul prin conducte către Electrocentrale Bucureşti. Gazele ajung în Capitală la centralele electro-termice din zonele Progresul, Militari, Grozăveşti şi Sălăjan, unde apa este încălzită până la 60-70 de grade.
ELCEN o distribuie mai departe către RADET, iar prin intermediul a câteva mii de kilometri de conducte subterane apa ajunge la cele 46 de centrale ale regiei de distribuţie. Reţeaua RADET are peste 4 mii de kilometri şi aproape 50 de ani vechime, însă în ultimii ani, doar zece la sută din conducte au fost schimbate.
Primăria Capitalei a cumpărat 3,1 milioane de gigacalorii pentru furnizarea apei calde şi a căldurii. Din acestea aproape un milion se pierd pe drum. Altfel spus, municipalitatea a plătit 150 de milioane de euro plătite subvenţie, iar 35 de milioane de euro sunt banii pentru apa caldă care se scurge prin găurile din conducte, înainte să ajungă în calorifere.
De altfel, chiar şefii Regiei recunosc că pierderile prin conducte ajung la 23%. Pentru refacerea sistemului, ar fi nevoie însă, de un miliard şi jumătate de euro.