Previziuni sumbre de la celebrul economist: „Toată lumea ar trebui să se pregătească pentru următoare criză stagflaționistă a datoriilor”
Economistul Nouriel Roubini, cunoscut pentru prezicerea crizei din 2008, a avertizat că economia americană se confruntă cu o situație critică, numită de el „buclă fatală”.
SUA se îndreaptă spre o criză financiară majoră
Într-un editorial publicat joi în Project Syndicate, Roubini a explicat că SUA se îndreaptă spre o criză financiară majoră, având de-a face atât cu inflația mare, cât și cu datoriile mari.
El a avertizat că aceste probleme se amplifică una pe cealaltă și ar putea duce la o recesiune și o criză financiară iminente, care se vor înrăutăți dacă nu se iau măsuri adecvate. Roubini a spus că o recesiune severă ar putea tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai gravă, alimentând un declin economic mai mare.
„Având în vedere că sprijinul lichidității nu poate preveni această buclă fatală sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru următoare criză stagflaționistă a datoriilor”, spune Roubini.
El a subliniat că nimeni nu poate preveni această buclă fatală sistemică, astfel încât toată lumea ar trebui să se pregătească pentru o criză stagflaționistă a datoriilor iminentă.
Roubini a avertizat timp de luni de zile cu privire la criza stagflaționistă a datoriilor, care va combina cele mai dăunătoare aspecte ale stagflației din anii ’70 cu cele ale crizei financiare din 2008, având ca rezultat o inflație ridicată, o creștere economică mică și o prăbușire de 30% a pieței financiare.
Trei factori de stres economic
Această catastrofă este provocată în principal de trei factori de stres economic cu care SUA se confruntă: inflație ridicată, niveluri ridicate ale datoriei și instabilitate financiară.
Cu toate acestea, soluțiile la aceste probleme sunt contradictorii. Bancherii instituțiilor financiare centrale vor trebui să scadă dobânzile pentru a ușura povara datoriei tot mai mari, dar în același timp vor trebui să crească dobânzile pentru a lupta cu inflația.
Această situație s-a complicat și mai mult după colapsul Silicon Valley Bank din luna trecută, ceea ce a pus mai multă presiune pe Rezerva Federală să-și reducă dobânzile pentru a stabiliza sistemul financiar.
Roubini a numit această situație „trilemă”, care pune Fed-ul într-un impas. El a prezis că oficialii Fed vor fi în cele din urmă nehotărâți cu privire la dobânzi, ceea ce va duce la o scăpare de sub control a inflației, probleme cu datoriile și instabilitate financiară în economia americană, informează digi24.