Previziune sumbră a economiștilor: Europa se va confrunta cu o nouă recesiune din cauza pandemiei de COVID-19

Publicat: 24 09. 2020, 16:59

Europa se confruntă acum cu un al doilea val de infecții cu coronavirus care ar putea, din nou, să provoace daune semnificative economiei regiunii. Zona euro, zona care împarte moneda unică, și-a văzut economia diminuată cu 11,8% în al doilea trimestru al anului 2020, afectată de măsuri stricte de blocare utilizate pentru a controla răspândirea virusului.

Economiștii se așteaptă la o nouă recesiune în Europa ddin cauza pandemiei de coronavirus

Economiștii au prezis o revenire în a doua jumătate a anului 2020, dar acum pun la îndoială aceste prognoze. Multe guverne anunță noi restricții de blocare sau o încetinire a redeschiderii, deoarece se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor.

„Probabilitatea unei scăderi duble, adică o altă contracție în trimestrul patru, a crescut semnificativ”, a declarat miercuri Carsten Brzeski, economist-șef la ING, pentru CNBC.

El se așteaptă la mai multe blocaje regionale în următoarele săptămâni, cum ar fi cele deja văzute la Madrid, în Spania și Lyon, înFranța.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat că, începând cu 22 septembrie, au existat 2,9 milioane de infecții confirmate în Europa, cu Spania și Franța, în prezent, cazurile zilnice crescând peste 10.000.

Există un „risc mare de scădere dublă” în al patrulea trimestru, a declarat miercuri Chris Williamson, economist-șef de afaceri la IHS Markit.

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre (al patrulea) trimestru, există în mod evident mult mai multe restricții în vigoare și asta va reduce cu adevărat creșterea”, a adăugat Williamson.

Îngrijorările cu privire la șocul economic al restricțiilor suplimentare au trezit îngrijorări pe bursele europene. „Pandemia prezintă un risc esențial pentru apelul nostru la o redresare după blocarea activității economice din martie / aprilie”, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg.

Avertismentele sunt similare pentru Marea Britanie, unde guvernul a anunțat marți că puburile și restaurantele trebuie să închidă devreme și oamenii ar trebui să lucreze de acasă, dacă este posibil.

Cathal Kennedy, economistul european al RBC, a declarat că noile măsuri „vor afecta din nou în primul rând sectorul serviciilor” și că vor duce la o activitate comercială mai lentă în următoarele luni.

Îngrijorări cu privire la creșterea cazurilor de coronavirus în Europa

Comisia Europeană și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au lansat o alertă generală, potrivitEl Pais.

„În anumite state membre situația este mai rea acum inclusiv decât în timpul vârfului din martie”, a afirmat Stella Kyriakides, comisaruleuropeanpentru Sănătate, joi, în timpul unei prezentări privind cele mai recente date din evaluările de risc elaborate de ECDC.

„Mult așteptata și necesara ridicare de restricții la începutul verii ne-a adus în situația referitor la care am făcut avertismente în formă continuată”, a mai spus demnitara.

În fața unui scenariu în care încă suntem la luni distanță de un vaccin sigur și eficient, senzația este că ne aflăm la începutul unui nou impas.

„Toate statele trebuie să desfășoare măsuri de formă imediată și timpurie, atunci când văd primele semne ale unor focare”, a adăugat comisaruleuropeanpentru Sănătate.

„Ar putea fi ultima șansă de a evita o situație precum cea din martie”, susține Stella Kyriakides