Prețurile uleiului de măsline au atins niveluri record, din cauza unei secete prelungite în Spania

Publicat: 05 05. 2023, 08:44
Actualizat: 05 05. 2023, 08:44
Sursa foto: Pixabay

Prețurile uleiului de măsline au atins niveluri record la nivel mondial, din cauza unei secete prelungite în Spania, iar prețurile sunt așteptate să rămână mari o perioadă de timp, informează News.ro.

Bucătarul spaniol-american José Andrés a scris pe Twitter că ouăle este recomandat să fie prăjite în ulei de măsline până la un deget. Dar, un utilizator s-a simțit ofensat și a comentat: „ Uleiul de măsline este scump ca să pun asa mult în tigaie. Care este o alternativă pentru cei dintre noi cu buget redus?”

„Uleiul de măsline Aldi era de 99p. Acum este 1,29 GBP. Plus multe dintre gamele de bază au dispărut. Până şi Aldi este scump acum!” a spus un alt utilizator de Twitter.

Potrivit datelor de la Fondul Monetar Internaţional, preţurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari tona, marcând un maxim din ultimii 26 de ani. Iar preţurile ridicate ar putea rămâne aşa ”o vreme de acum înainte”, a spus un analistul specializat în seminţe şi uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Condiții metereologice nefavorabile

Creșterea prețurilor este cauzată de vremea rea din Spania, de seceta prelungită.Holland a spus că în urma condițiilor metereologice ”extrem de proaste”, recolta de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament du 50% mai mic decât producția obișnuită, fapt care a împins prețurile în sus.

”Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a spus el.

Spania a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitații sub medie, iar dacă vremea nu se va îmbunătăți, recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament și mai rău.

Presiunile cererii

Cererea de ulei de măsline a fost mare în ultimii ani, iar lipsa uleiului de floarea-soarelui după invadarea Ucrainei de către Rusia, a dus la creșterea prețurilor.

”Declanşarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a mărit şi mai mult cererea de ulei de măsline”, a adăugat Holland.

Totuși, schimbarea obiceiurilor consumatorilor poate reduce o parte din presiune.