Prețul uleiului de floarea-soarelui și-a păstrat trendul descendent și la începutul anului 2024 în Europa, deoarece Ucraina, cel mai mare exportator al lumii și principalul furnizor pentru România, ține prețurile jos în bazinul Mării Negre, explică Economica.net.
Producția europeană de semințe de floarea-soarelui este în scădere, un aspect confirmat de estimările autorităților americane din luna ianuarie, când au revizuit-o cu 450.000 de tone în minus pentru sezonul 2023/2024, până la 10,2 milioane de tone. Comparativ cu sezonul precedent se înregistrează totuși o creștere, având în vedere că atunci a fost de 9,1 milioane de tone.
Analiștii prognozează că se vor obține 3,8 milioane de tone de ulei din cele 10,2 milioane de tone de semințe. Dacă datele se concretizează, producția europeană de ulei va fi cu 4,2% mai mică decât în anul precedent. Europa ar fi al treilea producător al lumii.
Despre Rusia, al doilea producător al lumii, se estimează că va produce 6,8 milioane de tone în acest an, cu 5,1% mai mult decât în anul anterior, în timp despre Ucraina se crede că va produce puțin peste 6 milioane de tone – o creștere de 9% față de anul precedent.
Estimările guvernului american plasează consumul domestic al europenilor din acest an la un excedent de 1,5 milioane de tone față de producția locală, mai mare cu 400.000 de tone față de bilanțul din 2023.
„Uleiul de floarea-soarelui din Marea Neagră este abundent, iar livrările din regiune exercită și mai multă presiune asupra prețurilor la uleiurile vegetale. Uleiul de floarea-soarelui din Ucraina se menține la un preț semnificativ redus în comparație cu alte origini alternative”, spun analiștii Departamentului american pentru Agricultură.
Cele mai recente date ale Comisiei Europene arată că, pe 9 ianuarie 2024, prețul de export FOB (free on board) al uleiului din Ucraina este de 672 de euro per tonă, cu 33% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, mai notează Economica.net.