Prețurile terenurilor din jurul Capitalei în 2012: Sudul și Vestul, o soluție mai ieftină pentru cumpărători

Publicat: 10 01. 2012, 16:43
Foto: mariusstatescu.ro

Trei ani de la debutul crizei financiare, timp în care avântul domeniului imobiliar s-a domolit dacă nu a dispărut cu totul, ideea unei case pe pământ pentru bucureșteni pare din ce în ce mai realizabilă în condițiile în care prețurile terenurilor de la periferia Capitalei au scăzut cu până la 80%. Cei dispuși să ridice o casă în situația economică actuală pot găsi loturi de teren cu prețuri cuprinse între 6.000 și 55.000 de euro la nici 20 de kilometri de centrul Bucureștiului, iar prețul unui metru construit de clădire a scăzut până aproape de 400 de euro.

Potrivit datelor afișate pentru 2012 de agențiile imobiliare prețul unui metru de teren în jurul Bucureștiului pleacă de la 15 euro/mp și poate trece de 200 euro/mp în cazul zonei de nord a orașului, potrivit unei analize a zf.ro.

Analiza arată că trendul actual respectă tradiția ultimilor ani, zona de nord fiind în continuare cea mai scumpă. Printre avantajele cu care justifică vânzătorii costurile mai mari este rețeaua de infrastructură mai dezvoltată, suprafața împădurită și apropierea de aeroporturi.

Astfel, în Otopeni, Snagov sau Buftea prețurile pot fi și de 15 ori mai mari decât în zonele de sud și vest, precum Domnești, Bragadiru sau Berceni.

Zona de sud-vest a Capitalei

În Domnești un site de imobiliare promovează un lot de 520 de metri pătrați ce poate fi cumpărat și cu aproximativ 15 euro/mp. Facilitățile pe care le oferă acest teren de 8.000 de euro sunt desigur mai mici, terenul nefiind încă intravilan, dar potrivit agenției este inclus în “PUG-ul propus spre aprobare, astfel că în scurt timp va fi trecut în intravilan cu destinaţia de locuinţe”, deci nu vă puteți apuca imediat de construit, drumul de acces de 5000 de metri este pietruit, deci vă puteți aștepta la dificultăți în perioadele ploioase. Utilitățile sunt la 350 de metri de limita proprietății, costul racordării la rețeaua de gaze și electricitate putând ajunge și la câteva zeci de mii de euro.

Cu toate acestea agenții imobiliari afirmă că există o piață pentru acest tip de etrenuri ieftine.

„Sunt mulţi clienţi care aleg să construiască în regie proprie sau cu firme specializate case pe pământ şi ajung la un preţ de 38.000-40.000 de euro, fără teren, pentru o casă formată din parter – living, bucătărie şi baie – şi două-trei dormitoare la etaj, având finisaje medii. Sunt multe firme care construiesc în felul acesta în actuala perioadă, când mâna de lucru este ieftină. În ceea ce priveşte utilităţile, metrul liniar costă cam 150 de lei atât pentru gaz, cât şi pentru curent, atâta timp cât vorbim de o intrastructură de pe domeniul public”, spune Ion Neagu, agent imobiliar la firma care vinde terenul în Domneşti.

Un aspect important al zonei este și infrastructura rutieră, căile de acces în Domnești fiind prelungirea Ghencea și șoseaua de Centură, ambele fiind aglomerate, lucru care îi poate cost ape viitorii proprietari timp prețios la orele de vârf.

„Preţurile sunt oricum mult mai mici decât în urmă cu câţiva ani şi se mai negociază cam 15-20% din preţ. Sunt persoane care au loturi mari şi se găsesc în situaţia de a avea nevoie urgentă de bani şi aleg să vândă câteva parcele pentru un preţ scăzut. Pe zona de vest sunt căutate terenuri atât în prelungirea Ghencea şi pe Şoseaua Alexandriei, cât şi în Cornetu, Domneşti sau Ciorogârla, unde s-au făcut progrese importante în dezvoltarea utilită­ţilor”, mai spune Neagu.

Zona de nord, liderul prețurilor

Prin comparație un teren în nordul Capitalei, promovat de o altă agenție imodiliară, costă 88 euro/mp, o parcelă de 622 de metri, dar are toate utilitățile la limita proprietății, accesul se face pe o stradă asfaltată iar avizele existente permit construirea unei clădiri cu parter și un etaj.

„Pe zona de nord în care activăm, Siseşti – Băneasa – Pipera, loturile pentru case au preţuri medii de circa 200 euro/mp şi se negociază cam 10%. Acel lot scos la un preţ de 88 de euro/metrul pătrat se află în apropierea restaurantului Doi Cocoşi, zonă care este mai puţin căutată”, spune George Stancu, consilier imobiliar care a scos acest teren la vânzare.

Deși piața a scăzut mult față de perioada boomului imobiliar agenții imobiliari afirmă că există încă cerere după cum o dovedesc și tranzacțiile încheiate.

„Am vândut două loturi în luna decembrie, unul pe Jandarmeriei, de 500 de metri pătraţi cu 105.000 de euro şi un altul de 950 de metri pătraţi pe Regimentului la 146.000 de euro. Anul acesta n-am vândut nimic deoarece azi (luni – n. red.) este prima zi lucrătoare. Oricum, în nord sunt destul de puţini proprietari care sunt dispuşi să vândă acum, deoarece preţurile au scăzut cu 70-80% faţă de 2008”, a mai spus agentul imobiliar George Stancu.