Preţurile petrolului continuă să crească. Răzvan Nicolescu: „Rușii sunt disperați să vadă prețurile cât mai sus, că au mari probleme economice” / Ce înseamnă acest lucru pentru România (VIDEO)
Preţurile petrolului au urcat cu circa 3% miercuri și își păstrează trendul crescător, în contextul în care o întrerupere a activităţii la câmpul petrolier din Libia s-a adăugat la temerile că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea reduce livrările globale de petrol.
Ce poate însemna acest lucru pentru prețurile la pompă de la noi a explicat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.
Nicolescu: Rușii sunt disperați să vadă prețul petrolului cât mai sus
„Majorările tot timpul se văd destul de repede, e un decalaj cam de două săptămâni. Eu sper ca lucrurile să nu continue pe acest trend de creșteri. E evident efortul și interesul rușilor ca prețurile să crească – au o mare disperare pentru a avea un preț al petrolului cât mai ridicat, că au mari probleme economice din cauza războiului.
Așteptările de creștere de preț, cu toate eforturile de reducere de producție, sunt mult sub ceea ce unii sperau, adică nu au crescut (prețurile) atât de mult”, a declarat Răzvan Nicolescu.
Întrebat ce ar putea însemna pentru România această creștere de 3%, fostul ministru al Energiei a răspuns: „Dacă cotațiile de la benzină și motorină urmează trendul, impactul poate să fie undeva 1-1,5%. Noi la pompă plătim jumătate taxe și accize, jumătate plătim prețul mărfii. Dacă marfa crește cu 1% și cresc toate celelalte corespunzător, atunci e jumătate. Dacă e 3%, jumătate din 3%. Eu mă aștept undeva la 1%, dar lucrurile sunt într-o dinamică, fluctuează”.
Nicolescu: Nu văd un motiv economic atât de mare ca prețurile să crească
„Nu văd un motiv economic atât de mare ca prețurile să crească. Cu toată reducerea de producție din Arabia Saudită, din Rusia, nu sunt fenomene econimice semnificative. Probabil acest 3% a fost pe un fond emoțional legat de conflictul dintre Israel și Hamas, legat de întreruperea producției la centrul din Libia… Oricum, nimeni nu poate ști ce se va întâmpla pe un preț stabilit de cerere și ofertă”, a mai afirmat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, pentru B1 TV.