Prețurile pentru cacao sunt în creștere, iar asta ar putea afecta costul ciocolatei de Ziua Îndrăgostiților
Prețurile la cacao sunt atât de mari încât până și cei mai mari producători de ciocolată se luptă să rămână profitabili. Asta nu prevestește nimic bun pentru portofelele noastre de Ziua Îndrăgostiților.
Problemele climatice din Africa de Vest scumpesc ciocolata
Joia trecută, Hershey Co. a declarat că își va reduce forța de muncă cu 5% după ce prețurile istorice la cacao și consumatorii epuizați financiar din cauza inflației au diminuat veniturile din trimestrul patru.
Problemele climatice din Africa de Vest – care găzduiește mai mult de 60% din producția globală de cacao – dăunează recoltelor, limitează oferta de cacao și provoacă creșterea prețurilor.
Contractele futures pe cacao au crescut vertiginos, dublându-se în ultimul an și crescând cu 40% din ianuarie; zahărul, forța de muncă și alți factori au devenit, de asemenea, mai scumpe. Asta înseamnă prețuri mai mari în continuare pentru consumatori, care vor plăti mai mult pentru a se delecta cu ciocolată.
Billy Roberts, economist senior de alimente și băuturi la CoBank, a declarat într-un raport de la începutul acestei luni că prețurile ciocolatei cu amănuntul au crescut cu aproximativ 17% în doi ani și vor continua să crească.
„Prețurile pentru cacao îi lovesc foarte tare pe producătorii de bomboane de ciocolată”, a spus Roberts pentru CNN. „Și se pare că ele nu vor scădea în curând.”
Coasta de Fildeș și Ghana produc mai mult de 60% din cantitatea mondială de cacao
Coasta de Fildeș și Ghana produc mai mult de 60% din cantitatea mondială de cacao, iar preocupările legate de schimbările climatice de acolo sunt tot mai mari. „Anul trecut, seceta din Africa de Vest a dus la o comprimare a volumului producției de cacao, ceea ce a crescut semnificativ prețurile”, a declarat Will Kletter, vicepreședinte pentru operațiuni și strategie la startup-ul ClimateAi din Silicon Valley.
Ghana și Coasta de Fildeș ar putea înregistra o pierdere de până la 30% din producție, a declarat Sabi Ibarra Guerrero, agronom la ClimateAi. Se preconizează că aceste pierderi vor fi cauzate în principal de temperaturi mai ridicate și de ploi intense la începutul sezonului de vegetație, ceea ce crește probabilitatea bolilor păstăilor negre.
Oferta scăzută a dus la creșterea prețurilor. Dar este puțin probabil ca fermierii să profite de avantajele prețurilor mai mari la cacao pe piața internațională, potrivit Uwe Gneiting, cercetător senior la Oxfam America cu sediul în Accra, Ghana.
Gneiting a explicat că prețurile futures nu se traduc direct în prețul la poarta fermei, care este prețul plătit cultivatorilor de cacao. În Ghana, guvernul stabilește prețul la poarta fermei, iar Gneiting a spus că deseori interesele diferite între producători și guvern îi împiedică pe fermieri să-și maximizeze câștigurile.
Prețul pe care fermierii de cacao îl primesc în Ghana și Coasta de Fildeș ar trebui să fie un preț care să permită un venit de trai, iar în prezent prețul de la fermă pentru cacao este mult sub nivelul necesar.