Prețurile la energie plătite de cetățenii României sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană (UE), potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene.
Comisia Europeană publică, trimestrial, un raport referitor la evoluțiile din piețele de energie electrică și gaze. Datele vin cu o oarecare întârziere, așa că, la finalul lunii februarie, s-a publicat raportul pentru al treilea trimestru al anului 2023, scrie Economica.
În setul de date este și o comparație între prețurile la energie din statele europene, respectiv între prețul mediu plătit de populație, cu tarife și taxe, datele fiind pentru fiecare capitală europeană.
Astfel, din cele 33 de capitale europene luate în calcul, din state UE și non-UE ca Ucraina, Norvegia, Muntenegru sau Serbia, în București este al nouălea cel mai mic preț.
Dacă sunt luate în calcul doar statele membre UE, doar în capitalele a patru țări, respectiv Ungaria, Bulgaria, Croația și Malta, prețurile erau mai mici, vara trecută, decât în capitala României.
Potrivit raportului, prețul mediu este de aproximativ 80 de bani/kWh pentru București, adică nivelul prețului maxim plafonat „mediu”, ca să-i spunem așa din schema de plafonare și compensare instituită de România, care are, pentru casnici, trei plafoane de preț, în funcție de consum: 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh și 1,3 lei/kWh.