Prețurile de la raft s-ar putea schimba radical / Prevederea din Ordonanța Austerității de care nu a vorbit nimeni

Prețurile de la raft s-ar putea schimba radical / Prevederea din Ordonanța Austerității de care nu a vorbit nimeni
Casieriță în magazin/ Foto: Freepik

În cadrul ședinței de vineri, executivul și-a declarat avizarea unui set de măsuri fiscale și bugetare care vor reglementa cheltuielile publice. În plus, executivul a aprobat o ordonanță de urgență care stabilește implementarea unui lanț scurt de aprovizionare, care ar aduce beneficii economiei, societății, mediului și sănătății publice.

Potrivit declarației oficiale a Guvernului, această intervenție în lanțul de aprovizionare ar putea duce la modificări semnificative ale prețurilor de la raft.

Prețurile de la raft s-ar putea schimba radical

Potrivit Ordonanței, se impune reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii pentru acest an, cu excepția cheltuielilor pentru sănătate și educație. În plus, posturile vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice vor fi suspendate, cu excepția posturilor unice, de la data emiterii ordonanței de urgență până la 31 decembrie 2023. În sfârșit, există o prevedere pentru reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor din cadrul administraţiei publice centrale la nivelul funcţiilor de demnitate publică.

Conform actului normativ, instituțiile și ordonatorii de credite ai autorităților publice sunt obligați să își reducă cheltuielile cu bunuri și servicii cu 10% în anul 2023, cu excepția cheltuielilor de sănătate și educație care sunt scutite.

„De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică. Se exceptează de la această măsură „Programul Rabla” pentru autorităţile şi instituţiile publice care achiziţionează autoturisme nepoluante”, arată Executivul, potrivit stiripesurse.ro.

Pentru combaterea situației de urgență actuală, a fost implementată o nouă măsură care suspendă ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante în instituțiile și autoritățile publice, cu excepția posturilor unice, cu efect imediat până la 31 decembrie 2023.

„Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale”, precizează Guvernul.

OUG prevede şi reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcţiilor de demnitate publică din cadrul administraţiei publice centrale

Executivul a anunțat aprobarea unui nou instrument care permite plata mai flexibilă a facturilor restante către furnizorii de energie electrică, conform actului normativ. Acest instrument funcționează pe baza schemei de compensare din OUG 27/2022. În cazul în care fondurile asigurate din Fondul de Tranziție Energetică nu sunt suficiente pentru acoperirea integrală a cererilor de decontare de la furnizorii de energie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Energiei pot aloca fonduri din bugetul propriu pentru plată.

De asemenea, actul normativ stabileşte unele limite lunare de cheltuieli la nivelul administraţiei şi derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat de către Guvern.

„Sumele reţinute, în proporţie de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepţia cheltuielilor de investiţii, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat şi de mobilizare şi cheltuielilor aferente despăgubirilor civile”, se arată în comunicat.

Potrivit prezentei ordonanțe, angajații autorităților și instituțiilor publice, indiferent de subordonarea și finanțarea acestora, au voie să ocupe doar maximum două funcții simultan. Aceste funcții pot fi ca membru al consiliului de administrație și/sau ca membru al consiliului de supraveghere în cadrul întreprinderilor publice. Cei numiți ca membri ai mai multor consilii administrative și/sau de supraveghere din întreprinderile publice vor trebui să ia o decizie în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței.

Începând cu anul 2023, odată cu punerea în aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, alin. (5) și alin. (7) al art. 374 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, împreună cu orice modificări ulterioare, vor fi anulate. Această ordonanță permite conducătorilor autorităților și instituțiilor publice să stabilească persoanele și durata de timp care își vor desfășura activitatea în regimul de telemuncă. Acest lucru se aplică tuturor angajaților, indiferent de finanțare și subordonare, și nu mai necesită acordul angajaților.

Ordonanţa de urgenţă prevede prorogarea unor termene. Astfel, termenul prevăzut la art. 142 alin. (10) din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară se prelungeşte până la data de 31.12.2023. De asemenea, actul normativ prevede prorogarea înfiinţării Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare la data de 1 ianuarie 2024.

Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi introduce lanţul scurt de aprovizionare de la fermier la beneficiar, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu şi de sănătate.

„Pentru următorii 2 ani, autorităţile contractante care atribuie contracte de achiziţie publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ, în următoarele condiţii: Ponderea stabilită privind calitatea va fi de 60% din punctajul total şi este compusă din: 30% pentru factorul de evaluare „lanţul de aprovizionare” şi 30% pentru realizarea unei etape de producţie în regiunea de dezvoltare; Prin „lanţul de aprovizionare” se înţelege circuitul de aprovizionare care implică un număr de operatori economici implicaţi în producerea, fabricarea şi comercializarea produselor.

Este o măsură luată în acord cu fermierii şi cu reprezentanţii domeniului agricol, în scopul susţinerii industriei agroalimentare din România şi a asigurării produselor alimentare de calitate şi la un cost cât mai accesibil pentru cetăţeni”, arată Guvernul.

Pentru ca România să atingă țintele de deficit bugetar pe care și le-a stabilit pentru 2023-2024 (4,4% din PIB pentru 2023 și 2,9% din PIB pentru 2024), este imperativ ca aceste măsuri să fie implementate. Această implementare va ajuta la atenuarea dezechilibrelor macroeconomice, care include o scădere a ratelor inflației și a ratelor dobânzilor, precum și o reducere a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți și o creștere a stabilității cursului de schimb. . Guvernul mai precizează că menținerea consolidării fiscale este o necesitate pentru absorbția fondurilor europene din Mecanismul de Recuperare și Reziliență (MRR).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)