Prețurile apartamentelor au avut fluctuații importante în primele nouă luni din 2023. Care este orașul unde chiriile au crescut cu aproape 30%

Prețurile apartamentelor au avut fluctuații importante în primele nouă luni din 2023. Care este orașul unde chiriile au crescut cu aproape 30%
Sursa Foto: Pixabay

Se pare că această creștere bruscă a ratelor la creditele imobiliare i-a forțat pe mulți oameni care-și doreau să devină proprietari amâne acest lucru. 

Ca atare, chiriile au crescut considerabil de la începutul anului, chiar și cu 30% în unele orașe din țară.

Au crescut prețurile la locuințele noi

Pe baza anunțurilor publicate, platforma imobiliară Storia.ro arată cum au evoluat cele mai mari zone imobiliare din țară în perioada ianuarie-septembrie 2023.

Cea mai mare creștere a prețurilor locuințelor noi a fost înregistrată în Brașov, în vreme ce Timișoara este orașul în care se găsesc cele mai mici chirii.

În ceea ce privește Cluj-Napoca, acesta rămâne cel mai scump oraș, în condițiile în care prețurile locuințelor au crescut cu aproape 8 procente, iar cele ale chiriilor cu nu mai puțin de 13 procente.

București scădere mai accentuată decât media națională

Cu toate că București este principala piață imobiliară din România, reprezentând aproximativ o treime din toate tranzacțiile imobiliare din țară în fiecare an, anul acesta vine cu scăderi mai accentuate decât media națională

Drept urmare, din ianuarie până în septembrie anul acesta în Capitală au fost înregistrate peste 32.200 de tranzacții, cu 21% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2022, în contextul unei scăderi de 16% la nivel național.

Evoluția de pe parcursul anului a fost, însă una asemănătoare cu cea de la nivel național: în primul trimestru, numărul de tranzacții a scăzut cu aproape 22% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, pentru ca trimestrul al doilea să aducă o scădere de 32%. Piața s-a redresat ușor în al treilea trimestru, când numărul de tranzacții a scăzut cu 9%.

Acest lucru s-a datorat în mare parte de scăderea numărului de credite ipotecare acordate, pe fondul unor dobânzi în creștere în prima jumătate a anului.

Pe de altă parte, datele arată că în primele nouă luni ale acestui an, numărul ipotecilor active în Capitală a fost de circa 15.500, în scădere cu 22% față de anul trecut. Aici există însă o evoluție oarecum surprinzătoare a pieței, întrucât primele două trimestre au adus scăderi de 19% și 44% pentru ca al treilea trimestru să aducă o creștere cu 1% a numărului de ipoteci.

Orașul din România unde chiriile au crescut cu aproape 30%

Piața imobiliară din Constanța a crescut într-un ritm alert în ultimii ani comparativ cu celelalte județe ale țării. Ca atare, a înregistrat 2.856 de ipoteci în primele nouă luni ale anului, mai multe chiar și decât județul Cluj, iar evoluția este una mai bună decât media țării, cu o scădere mai mică de 12% comparativ cu media națională de -22%.

În plus, Constanța este singurul județ din România în care numărul de ipoteci a crescut atât în trimestrul doi, cât și în trimestrul trei, spre deosebire trimestrele similare ale anului 2022.

Între același timp, chiriile s-au majorat într-un ritm mult mai alert decât proprietățile aflate la vânzare. De fapt, Constanța este orașul din România cu cea mai mare creștere a prețului mediu la chirii, întrucât acestea au crescut cu cel puțin 29%, lucru valabil în cazul apartamentelor cu trei camere, pentru care proprietarii au cerut în medie 602 euro pe lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`