Primele roșiile românești au ajuns pe tarabele din piețe, însă au prețuri care rivalizează cu cele ale cărnii de miel, atingând chiar și 60 de lei pe kilogram. În timp ce consumatorii se plâng de prețurile exorbitante, fermierii își justifică prețurile prin costurile mari de producție specifice acestei perioade a anului.
Producătorii locali indică faptul că, deși roșiile sunt vândute la prețuri aproape duble în piețe comparativ cu prețul de producție, acestea reprezintă o investiție mare și vin cu riscuri semnificative. În Craiova, de exemplu, absența roșiilor românești din piețe este notabilă, ofertele din Italia și Grecia dominând datorită prețurilor mai accesibile.
Fermierii explică diferența de preț prin comparația cu legumele de import, care beneficiază de condiții meteorologice și de producție diferite, lăsându-i pe fermierii locali cu un profit marginal. Subvențiile statului, deși sunt menite să ajute, par să nu aibă impactul scontat asupra prețurilor de vânzare.
Puși în fața acestei situații, consumatorii sunt forțați să cumpere legumele mai ieftine și mai puțin gustoase din import, sau să aștepte scăderea prețurilor. Există totuși și cei care, împinși de poftă, ar cumpăra câteva roșii, chiar dacă prețul pe kilogram este considerat prohibitiv.