Prețul untului a crescut cu peste 44%, în Europa. Motivul majorării

Prețul untului a crescut cu peste 44%, în Europa. Motivul majorării
Sursa foto: Pixabay

Prețul untului este în trend ascendent și imediat se apropie de costul din anul 2022, când lactatele s-au scumpit după ce cantitatea de lapte a scăzut.

Prețul untului, aproape de cel din 2022

Prețul mediu al unui producător de unt în UE este de 654 de euro suta de kilograme, adică cu 44% mai mult decât prețul de anul trecut din aceeași perioadă. Acesta a trecut de prețul de 600 de euro pe suta de kilograme la finalul lunii mai, informează Economica.

Prețul untului este în trend ascendent încă din luna februarie și se îndreaptă către tarifele din 2022, când, în septembrie, costa, aproximativ 724 de euro suta de kilograme.

De ce a crescut prețul untului

Motivul pentru care prețul untului a crescut este legată de producția mai scăzută în perioada ianuarie-aprilie 2024, cu 2,7%, în comparație cu ianuarie-aprilie 2023. În plus, statele membre au cantități cu 4% mai mari față de anul trecut.

Exporturile de unt ale UE au crescut către Regatul Unit (+12%), China (+36%), Arabia Saudită (+79%) sau Coreea de Sud (+12%), dar au scăzut către SUA (-21%), Maroc (-26%) și Israel (-43%), arată datele Comisiei Europene, potrivit Economica.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`