Prețul terenurilor agricole din România se va dubla până în 2014: Strănii se grăbesc să cumpere terenuri

Publicat: 09 05. 2013, 10:52
Foto: agroinfo.ro

Prețul terenurilor agricole crește în fiecare an, iar până în 2014, se va dubla, anunță Evenimentul Zilei. Cu toate acestea, România se află printre țările cu cele mai mici prețuri pe hectar, iar străinii se grăbesc să profite de pe urma acestora.

În Bacău, un teren bun, situat în lunca Siretului, se vinde cu 1.000 – 1.500 euro pe hectar, în timp ce în Ialomița ajunge și la 2.000 euro.

Conform lui Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, de la 1 ianuarie 2014, străinii vor putea achiziționa direct terenuri agricole, lucru care va duce la  dublarea prețurilor.

Strănii preferă terenurile din România datorită prețului mic pe hectar și costurilor mici cu forța de muncă.

Baciu afirmă că ”străinii sunt susținuți de guvernele și băncile din țările de origine pentru a cumpăra terenuri în România. Francezii, de exemplu, au dobânzi preferențiale, care ajung și la 1%”.

În același timp, cele mai bune terenuri din Ardeal sunt administrate de italieni, care au beneficiat, la rândul lor, de sprijin.

Deoarece evoluția estimată a prețului hectarului agricol poate genera o realitate îngrijorătoare pentru economia locală, președintele APIA îi îndeamnă pe români să nu își vândă terenurile.

Strănii vin la noi, cumpără teren ieftin și obțin producții bune cu cheltuială mică. Recolva o vând în țările de origine, pe bani grei, iar România nu va mai putea asigura necesarul de alimente pentru populație”, a precizat Laurențiu Baciu.

Pe de altă parte, Achim Irimescu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, nu crede că va apărea un șoc din punctul de vedere al prețurilor.

Circa 30% din terenurile agricole sunt deținute de orășeni, care, dacă le-ar vinde, ar trăi mai bine”, a spus Irimescu.

În altă țări au fost luate măsuri pentru a preîntâmpina vânzarea masivă a terenurilor agricole către străini.

De exemplu, în Ungaria, cei care își vând terenurile agricole străinilor, vor fi pedepsiți cu închisoarea.

Pe de altă parte, cei care vor să devină proprietari în polonia, trebuie să fie rezidenți de cel puțin cinci ani și să aibă experiență în agricultura poloneză.

Baciu a povestit că la un simpozion, un oficial francez a declarat că investitorii trebuie să profite de ”vidul legislativ din România și să cumpere terenuri la prețuri derizorii”.