Prețul rapiței MATIF, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Grâul și porumbul, în scădere
Prețurile rapiței MATIF, pe Bursa Euronext de la Paris, au crescut semnificativ. Miercuri – 30 octombrie, contractele futures la rapiță au crescut la cel mai înalt nivel din noiembrie 2022 încoace.
Prețurile grâului și porumbului au fost cotate în scădere la bursă
După o creștere de 5,75 euro/t, contractul cel mai des cotat a ajuns la 520,75 euro/t, o evoluție în sens opus față de rapița din Canada sau față de piețele de soia și țiței. Prețurile grâului și porumbului au fost cotate în scădere la bursă.
Rapița a ajuns la prețuri destul de mari în ultimele zile. Ieri, aceasta era cotată la peste 520 euro/tonă. Analiștii preconizează scăderi la importurile de rapiță în UE, în contextul în care, în 2024, se așteaptă ca importurile să satisfacă 29% din cererea internă.
”Din 2014, țările UE au limitat treptat producția de rapiță și au crescut importul acesteia, inclusiv din Ucraina. Acest lucru se datorează restricțiilor privind rotația culturilor, interzicerii utilizării pesticidelor și altor factori, anunță Agrointel.
În 2014, UE a consumat 91% din propria rapiță, iar restul de 9% a fost produs importat, în timp ce, în 2024, aceste rate vor fi de 71%, respectiv 29%. 1/3 din acest import este furnizat de Ucraina, dar există riscul unei scăderi a importurilor de rapiță de către UE”, a declarat Aaron Hensos, analist LMC, citat de Grain Trade.
Deși bilanţul grâului rămâne limitat, acesta continuă să înregistreze pierderi: ieri, a scăzut pe Matif cu 0,75 euro/tonă, până la 231 euro/t în cel mai cotat contract din decembrie. Piața de grâu urmează calea pieței de porumb care, la rândul său, aprovizionează cu ușurință piața.