Preţul produselor de panificaţie ar putea să se majoreze cu peste 25% în următoarea lună, atrag atenția fermierii și producătorii
Agricultorii şi producătorii de alimente din România susțin faptul că preţul produselor de panificaţie ar putea să crească cu peste 25% în următoarea lună și atrag atenția că seceta fără precedent în ultimii 20 de ani şi pandemia de COVID-19 au afectat grav culturile agricole pe suprafeţe ce depăşesc 3 milioane de ha. Totodată, potrivit acestora redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15 % în doar două săptămâni, menționează sursa citată.
În acest context aceștia cer intervenția Guvernului pentru a lua o serie de măsuri menite să salveze agricultura din acest an. Potrivit unui comunicat de presă al Sindalimenta, fermierii și producătorii cer urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul porc în condițiile în care România importă peste 80% din necesarul de carne de porc. De asemenea se cere urgentarea finanţarea înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul pasăre, sector în care România importă 95% din pui din Polonia, iar riscul infestării cu gripă aviară şi salmonela este iminent.
Alte măsuri solicitate sunt: acordarea de sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol; continuarea reabilitarea urgentă a sistemelor de irigaţii şi punerea lor în funcţiune; înfiinţarea în regim de urgenţă a Camerelor Agricole; credite fără dobândă pentru materia primă şi salariile angajaţilor din industria alimentară; eliminarea taxelor aferente salariilor angajaţilor pe o perioadă de minim 6 luni sau modificarea în regim de urgenţă a Legii nr. 62/2011, republicată, cu consultarea reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor de tip federativ. Mediul privat nu mai poate avea reprezentativitate.
Acuzații grave la adresa marilor lanțuri de magazine
Potrivit fermierilor și producătorilor agricoli sectoarele carne, lapte, panificație, legume-fructe, care generează 80% din vânzările de alimente din România, au capacități excedentare de producție.
Depozitele sunt și ele plină, în timp ce piața este invadată de alimente ieftine, venite cu precădere din Polonia. Fermierii susțin că aproximativ 50% din producție nu mai poate fi valorificată și se congelează.
Deși prețurile scad la poarta fermei, acest lucru nu se regăsește și la raft.
Asociațiile de fermieri vorbesc totodată, despre un „abuz” din partea marilor lanțuri de hypermarketuri care nu au scăzut prețuruile la raft chiar dacă la poarta fermei acestea s-au prăbușit. ” De exemplu, pretul cărnii de pasare la poarta abatoarelor a scăzut cu 30%, dar această scădere nu se reflectă și la raft”, spun fermierii.
„Pe perioada în care prețurile de pe piață sunt prea scăzute, solicităm că MADR să instituie o schemă de ajutor pentru operatorii din sectorul privat în vederea acoperirii costurilor de depozitare a produselor acestora pe o durata determinată (max. 31.12.2020). Astfel se va reduce temporar impactul unei oferte excedentare pe termen scurt. Sectoare vizate sunt: produse lactate (unt, brânzeturi), carne de pasăre, came de vită, carne de oaie, procesare carne, panificație, legume fructe, miere de albine etc.”, spun fermierii.
Fermierii afectați de secetă și de COVID-19 vor fi despăgubiți
Despre pagubele produse de secetă în România a vorbit ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”.
Acesta a precizat că până în acest moment s-a constatat că aproape un milion de hectare de culturi au de suferit din cauza lipsei precipitațiilor.
Ministrul a confirmat faptul că fermierii ale căror recolte sunt afectate de secetă vor primi bani din partea statului drept compensație. De asemenea, despăgubiri ar urma să primească și agricultorii care au fost afectați de pandemia de coronavirus.