Prețul petrolului crește pe măsură ce cresc și temerile din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu
Prețurile petrolului au crescut luni la peste 91 de dolari pe baril, pe măsură ce eforturile diplomatice de a aborda criza din Orientul Mijlociu s-au intensificat.
20 de milioane de barili pe zi de petrol ar putea fi expuși riscului direct și indirect
Investitorii sunt îngrijorați de faptul că războiul Israel-Hamas ar putea declanșa un conflict mai larg în regiunea bogată în petrol și ar putea înăspri și mai mult oferta globală.
Contractele futures pe țițeiul Brent, referința globală a petrolului, au crescut luni până la 91,2 dolari pe baril, în ușoară creștere față de prețul de decontare de vineri, de 90,89 dolari. Ultima tranzacție a fost la 90,99 USD pe baril.
West Texas Intermediate, indicele de referință din SUA, a crescut pentru scurt timp la 87,98 USD, comparativ cu prețul de închidere de vineri de 87,68 USD. Ultima tranzacție a fost de 87,77 dolari pe baril.
Scumpirile s-au înregistrat încă de vineri, după ce armata israeliană a avertizat peste 1 milion de oameni să părăsească nordul Gazei, declanșând îngrijorări cu privire la o potențială ofensivă terestră a Israelului.
Vorbind duminică la CBS, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că, deși nu există informații noi că nivelul de amenințare din Iran s-a schimbat, „există riscul escaladării acestui conflict”.
Analistii de la ANZ Research se asteapta ca pretul petrolului sa atinga 100 de dolari pe baril pe termen scurt din cauza riscului tot mai mare de escaladare regională.
Nici Israelul, nici Hamas nu sunt un furnizor important de petrol, dar riscul pentru piețele petroliere va crește dacă „conflictul se extinde”, au scris ei într-o notă de cercetare de vineri.
„Dacă [Iranul] este implicat, până la 20 de milioane de barili pe zi de petrol ar putea fi expuși riscului direct și indirect”, au adăugat aceștia.
„Conflictul în curs ar putea cântări și mai mult asupra ofertei globale de petrol în timp, reducând probabil posibilitatea normalizării saudit-israeliene și prezentând riscuri negative pentru producția de petrol iraniană, ceea ce duce la o creștere suplimentară a prețului petrolului”, a spus el, citat de CNN.
Prețurile globale ale petrolului au crescut deja de luni de zile, pentru că reducerile de producție din partea Arabia Saudită și Rusia au alimentat îngrijorările cu privire la o criză a ofertei globale. Noile măsuri americane, dezvăluite săptămâna trecută, care vizează creșterea costului încercărilor Rusiei de a evita un plafon pentru prețul petrolului său ar fi putut, de asemenea, să ducă la creșterea prețului petrolului.