Piața a reacționat la declarațiile Arabiei Saudite care a avertizat că ar putea reduce producția pentru a corecta recenta scădere a prețurilor petrolului și din cauza scăderii stocurilor de țiței din SUA. Stocurile de țiței din SUA din Rezerva strategică de petrol (SPR) se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 35 de ani – cum anunța Reuters, luni.
Marți, petrolul a crescut cu un dolar pe baril după ce ministrul saudit al energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat că OPEC+ are mijloacele necesare pentru a face față provocărilor, inclusiv prin reducerea producției.
Petrolul a crescut vertiginos în 2022, apropiindu-se în martie de un maxim istoric de 147 de dolari, după ce războiul din Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare. Îngrijorările legate de o recesiune globală, de creșterea inflației și de o cerere mai slabă au început apoi să aibă efecte asupra prețurilor.
Acum, în centrul atenției se află perspectiva unui acord nuclear între Iran și puterile mondiale, care ar stimula exporturile de petrol din Iran.
Între timp, Europa se confruntă cu noi întreruperi ale aprovizionării cu energie, deoarece deteriorarea sistemului de conducte care transportă petrol din Kazahstan prin Rusia alimentează încă o dată temerile că aprovizionarea va fi insuficientă.