Ucraina este principalul producător de miere de albine din Europa, însă, din cauza invaziei rusești, producția a scăzut semnificativ. Apicultorii din România avertizează că prețul acestui produs este influențat de conflict.
La aceasta se adaugă și valul de scumpiri din ultima perioadă, care i-a determinat pe cei care dețin stupi să majoreze prețul.
Prețul pe care îl practicau apicultorii și producătorii a crescut de la 25 de lei pe kilogram la 30 de lei sau chiar mai mult.
„Preţul a crescut, nu ştiu, să spunem efectiv de la un 25 lei per kilogram, vorbim la preţul cu amănuntul, preţ pe care îl practică apicultorul, producătorul până la un 30 poate, în unele cazuri un pic mai mult, pe kilogram.
E posibil ca procesatorii să nu aibă efectiv de unde acumula cantităţile necesare pentru care au şi ei contracte la rândul lor şi vor oferi producătorului român un preţ corect”, susține un apicultor din județul Giurgiu, citat de Rador, preluat de G4Media.
Războiul din Ucraina limitează drastic redresarea economică a Uniunii Europene în urma pandemiei de COVID-19, cu previziunile de creștere din acest an revizuite drastic în jos, a avertizat luni Comisia Europeană.
Și-a redus previziunile de creștere economică pentru zona euro în 2022 cu 1,3 puncte, la 2,7% și și-a majorat prognoza de inflație cu 3,5 puncte, până la 6,1%. Între timp, inflația pentru întreaga UE este de așteptat să ajungă la 6,8% în acest an.
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a descris reducerea creșterii ca fiind „una dintre cele mai abrupte” realizate vreodată între prognoze – Prognoza de iarnă a UE a fost prezentată în februarie.
Aceste previziuni revizuite sunt explicate de prețurile mai mari ale mărfurilor de bază – inclusiv energiei – care au crescut și mai mult de când Rusia și-a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie.
Războiul a exacerbat, de asemenea, întreruperile lanțului de aprovizionare pentru o gamă largă de alte materii prime.
„Nu există nicio îndoială că economia UE trece printr-o perioadă dificilă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și ne-am revizuit previziunile în mod corespunzător”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.