ONU a prezentat într-un raport o imagine sumbră a următorului deceniu, subliniind o serie de provocări fundamentale cu care se confruntă sectorul, inclusiv schimbările climatice și creșterea populației.
Prețul grâului va crește vertiginos cu 34% în cazul în care exporturile din Rusia vor fi înjumătățite și va crește cu 19% dacă exporturile din Ucraina vor fi complet reduse, potrivit celor mai recente previziuni ale celor mai importante organizații mondiale pentru alimentație și dezvoltare.
Cel mai recent raport „Perspective agricole”, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), s-a axat pe perspectivele pe termen mediu ale piețelor de mărfuri agricole.
Raportul a estimat că se așteaptă ca prețurile de echilibru pentru grâu să crească cu 19% peste nivelurile anterioare conflictului dacă Ucraina își pierde în totalitate capacitatea de a exporta. În același timp, în cazul în care exporturile din Rusia se reduc la jumătate, se așteaptă ca prețurile la grâu să explodeze cu 34%.
„Fără pace în Ucraina, provocările legate de securitatea alimentară cu care se confruntă lumea vor continua să se înrăutățească, în special pentru cei mai săraci din lume”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, după publicarea raportului, citat de Euractiv.
„Se estimează că alte 19 milioane de persoane s-ar putea confrunta cu subnutriție cronică la nivel mondial în 2023, dacă reducerea producției mondiale de alimente și a aprovizionării cu alimente din principalele țări exportatoare, inclusiv Rusia și Ucraina, va avea ca rezultat o disponibilitate mai mică a alimentelor care va lovi în întreaga lume”, a spus el.
Insecuritatea alimentară acută se va deteriora probabil și mai mult în 20 de țări în lunile următoare, potrivit unui nou raport al principalelor organizații alimentare din lume, care avertizează că situația actuală este deja mai gravă decât în timpul Primăverii Arabe din 2011.
Raportul a estimat că productivitatea agricolă medie trebuie să crească cu 28% în următorul deceniu pentru ca lumea să atingă obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD 2) privind foametea zero. Aceasta reprezintă mai mult decât triplul creșterii productivității înregistrate în ultimul deceniu.