Prețurile la gazele naturale au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani pe bursele europene și cu stocuri record. Și în România situația stocurilor de gaze este neașteptat de bună, depozitele fiind mai pline ca oricând.
Europa pare că va trece cu bine a doua iarnă de la declanșarea crizei energetice și de la reducerea drastică a importurilor de gaze rusești.
Potrivit datelor hub-ului de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel european, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna februarie au ajuns la 30-31 euro/ MWh, cât erau înainte de ianuarie 2022 și înainte de declanșarea crizei puternice în energie.
La începutul lunii octombrie 2023 erau 37-38 euro / MWh, anul trecut, la aceeași dată, cotațiile erau 82 euro/MWh.
Prețurile sunt cu aproape 90% mai mici față de recordurile din august 2022, din perioada crizei energetice provocate de Rusia, când ajungeau și la 300 euro/MWh.
Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, în acest moment, depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 86,29%, fiind înmagazinată o cantitate record de 983,25 TWh.
Și în România stăm foarte bine cu stocurile de gaze, depozitele fiind pline în proporție de 82,93%, cu o cantitate de 28,08 TWh.