Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut, luni, până la cel mai redus nivel din ultimele două luni, informează Bloomberg. Se întâmplă în contextul în care ţările îşi intensifică măsurile de a contracara criza energetică în perspectiva iernii care se apropie.
Luni dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu până la 8,3%.
În jurul orei 8:53 dimineața, la Amsterdam, cotaţia la gaze era de 175 de euro pentru un Megawatt-oră, în scădere cu 6,8% faţă de preţul de la închiderea şedinţei precedente. Acesta, la rândul său, a fost cel mai redus nivel de după 25 iulie.
Mai multe state europene, între care Germania și Marea Britanie, intenţionează să cheltuie miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de gazele rusești. De asemenea, au luat măsuri pentru a salva companiile energetice locale și au plafonat prețurile pentru a reduce povara pe populație și mediul de afaceri.
În paralel, Comisia Europeană a venit cu o serie de măsuri menite să reducă impactul crizei energetice. Acestea trebuie aprobate de statele membre. Planul include strângerea a 140 de miliarde de euro de la companiile energetice şi ţinte obligatorii pentru reducerea consumului de curent.
De precizat că, în ciuda trendului descendent, preţurile la gaze sunt în continuare de şapte ori peste media pentru această perioadă a anului.
Sâmbătă, Transgaz a anunțat că România a atins gradul de umplere a depozitelor de gaze de 80% din capacitatea totală, procesul de stocare urmând a continua până la 30 octombrie.
Gradul de 80% e pragul minim prevăzut într-un regulament al Comisiei Europene.
Miercurea trecută, Ursula von der Leyen, președinta executivului comunitar, a declarat că la nivelul UE stocurile comune au ajuns la 84%.