Prețul gazelor a crescut cu 11% după decizia Germaniei de a suspenda aprobarea Nord Stream 2 / În Europa există riscul unor întreruperi de curent, avertizează directorul unui gigant din sectorul energetic

Publicat: 17 11. 2021, 09:36
Actualizat: 18 11. 2021, 14:09
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Agenția federală a rețelelor din Germania a anunțat că suspendă temporar procedura de aprobare a transportului de gaze prin Nord Stream 2, ceea ce a declanșat o reacție imediat a prețurilor la gaz, care au crescut cu 11% până la 88 de euro/MW x oră, transmite G4Media.ro.

Aprobarea Nord Stream 2, suspendată de autoritățile germane. După decizie, prețul gazelor a crescut cu 11%

Realizat în urma unei investiții de 11 miliarde de dolari, gazoductul Nord Stream 2 permite dublarea capacității transport a Nord Stream 1, conductă prin care tranzitează zilnic 150 de milioane de metri cubi de gaze, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania, prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. De altfel, Kievul a fost una dintre vocile care și-au manifestat opoziția vehementă față de proiect, spunând că Moscova l-ar putea folosi ca pe o armă geopolitică.

Moscova a fost acuzată în ultimele luni că a încercat să manipuleze prețurile la gaze prin menținerea rezervelor de gaze rusești din Europa de Vest la un nivel scăzut, într-o acțiune menită să accelereze procedurile pentru operaționalizarea Nord Stream 2.

Aproape jumătate din consumul european de gaz este asigurat din surse rusești. Aproape o treime din gazul consumat pe continent provine din Norvegia, în timp ce restul vine din Algeria și Libia.

Pe fondul clinciului cu Occidentul, președintele belarus Aleksandr Lukașenko amenința Europa că își va închide conductele de gaz dacă Bruxelles-ul va institui noi sancțiuni pentru criza migranților de la frontiera comună.

Minskul este acuzat că facilitează sosirea migranților din Orientul Mijlociu ca tactică hibridă pentru a crea o nouă criză pe continent. În replică, la începutul săptămânii, miniștrii de externe din UE au convenit să extindă sancțiunile împotriva Belarusului.

Directorul unui gigant din sectorul energetic avertizează că există riscul unor întreruperi de curent în Europa

Mai mult decât atât, directorul general al companiei Trafigura, unul dintre cei mai mari comercianți de energie din lume, a tras un semnal de alarmă și a avertizat că „Europa riscă să se confrunte cu întreruperi de curent” dacă temperaturile din această iarnă vor fi deosebit de scăzute și dacă vremea rece se va întinde pe perioade prelungite.

În plus, Jeremy Weir a atras atenția că încă nu există suficient gaz în regiune, deși Rusia promisese că va crește livrările Gazprom.

„Nu avem suficiente gaze naturale în acest moment, sincer. Nu facem stocuri pentru sezonul de iarnă. (…) Dacă o să avem o iarnă rece, există riscul unei pene de curent în Europa”, a afirmat directorul Transfigura.

Discuția nu este una nouă în Europa, unde recent opinia publică era alertată de poziția autorităților austriece, care îndemnau populația să se pregătească pentru situații excepționale, inclusiv pentru un blackout, lansând chiar și un ghid de supraviețuire în acest sens.