Prețul chiriilor în marile orașe a crescut. Interesul studenților, principalul motiv

Prețul chiriilor în marile orașe a crescut. Interesul studenților, principalul motiv
Sursă foto: Pixabay

În această perioadă, cererea ridicată de locuințe de închiriat în rândul studenților contribuie semnificativ la creșterea prețurilor pe piața imobiliară din marile orașe.

Ce locuințe caută studenții

Conform unui studiu, citat de Playtech, 65% dintre studenți caută apartamente cu două camere, 38% preferă garsoniere, iar 20% sunt interesați de apartamente cu trei camere.

Potrivit studiului, 93% dintre studenți își propun să găsească o locuință de închiriat pe platformele online cu anunțuri imobiliare. Totodată, 28% doresc să închirieze un imobil cu ajutorul unui agent imobiliar, în timp ce 26% își propun să închirieze o locuință prin intermediul cunoștințelor.

Preferințele studenților în ceea ce privește chiriile sunt: locuințele complet mobilate, curățenia și costurile de întreținere, relația cu proprietarii, dar și stabilitatea locativă și confortul superior oferit de locuințele închiriate.

Bugetul pentru plata chiriilor

Creșterea prețurilor la chirii este evidentă și în bugetele alocate de studenți pentru închirierea unei locuințe, conform sursei citate.

În 2024, 41% dintre respondenții studiului ar aloca între 201 și 300 de euro pentru chirie, în timp ce 39% dispun de un buget cuprins între 301 și 400 de euro. Doar 22% dintre aceștia alocă între 100 și 200 de euro pentru chirie.

Majoritatea studenților, respectiv 81%, își plătesc chiria cu banii primiți de la părinți, în creștere față de 76% în 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`