Prețul ascendent al chiriilor lovește dureros în veniturile românilor. Mulți ar alege să cumpere locuințe decât să închirieze
Prețurile chiriilor au explodat recent în București iar românii ajung să întâmpine dificultăți majore la plata acestora dacă proprietarii decid să ridice tarifele.
În ciuda acestor scumpiri, veniturile românilor rămân printre cele mai rușinoase din Europa și este greu de estimat viitorul pieței imobiliare dacă aceste scumpiri nu se raporteaza la posibilitățile celor mai mulți chiriași mai ales că prețurile unor locuințe în capitală pot fi comparate cu cele din anumite metropole din Europa unde cetățenii au venituri de câteva ori mai mari.
Creșterea chiriilor va crește numărul celor care vor cumpăra locuințe
Agențiile imobiliare reclamă o scădere a activităților specifice. Acesta este cauzată însă și de evitarea intermediarilor dintre clienți și proprietari situație care nu reflectă mereu scumpirile menite să alarmeze piața.
Conform unui specialist consultat de ziare.com, dacă chiriile vor urca, numeroși români vor fi tentați să renunțe la acestea preferând să plătească o rată pentru achiziționarea unei locuințe.
Exploziile la prețul chiriilor pot depăși jumătate de salariu
O garsonieră în marginea Bucureștiului, fără condiții luxoase, conform ziare.com ajunge în jurul sumei de 300 de euro luna iar cele din centru pot ajunge la 350 euro sau chiar mai mult. Conform aceleiași surse, un apartament cu două camere poate ajunge la 400 de euro iar cele din zona de nord pot fi și mai scumpe cu 50 sau 100 euro.
Conform sursei amintite care citează un manager în domeniu, Cosmin Gîță, scumpirile ar fi cauzate de faptul că în București s-ar fi redus locuințele de închiriat:
„Din punctul meu de vedere, motivul real pentru care au crescut chiriile la locuințe, indiferent că sunt vechi sau nu, este pentru că în momentul de față pe piață au rămas puține locuințe de închiriat. Și cererea e mare. Așadar, fiind puține apartamente, garsoniere și vile de închiriat, proprietarii majorează prețul” a declarat acesta.
„Suntem în scădere cu numărul de locuințe noi achiziționate cu scopul principal de a le închiria. Acum înregistrăm 2 apartamente pe săptămână, să spun cam 8-10 pe lună, dar nu este ritmul cu care eram învățați”, a adăugat Gîță.
Cumpărarea de locuințe pentru închiriere nu mai este profitabilă
„Proprietarii nu prea au mai fost încurajați să achiziționeze locuințe pe care să le închirieze, pentru că deja nu a mai fost vorba despre un business. De exemplu, dacă cumpără acum un apartament, cu ROBOR-ul crescut și toate astea, rata locuinței e foarte posibil să fie mai mare decât ar putea să obțină din chirie. Și cam aceasta este explicația”, a punctat managerul de vânzări pentru ziare.com.
Chiriași, mai bine decât proprietari: dar la prețuri acceptabile
„Atunci când ai nevoie de o locuință, vrei să te muți rapid și nu îți permiți să îți achiziționezi una sau poate nu ai curaj să faci pasul cel mare (din cauza prețurilor ridicate), preferi să închiriezi ceva. Este cumva mai simplu”, a explicat specialistul pentru site-ul amintit.
„În perioada următoare, chiriile nu se vor ieftini. Ba chiar se vor scumpi. (..) Pe zi ce trece, de la lună la lună, de la an la an, până nu se finalizează toată problema planului urbanistic zonal, dar și a celui general, pentru că în momentul de față e blocat, nu putem să avem multe autorizații emise„, a explicat managerul.
Septembrie, în opinia specialistului chestionat, este luna în care se solicită cele mai multe chirii din an fenomen cauzat în capitală de numeroșii elevi și studenți care vin la studii.