Preşedintele Raiffeisen Bank: Impactul noilor reglementări ale Băncii Austriei va fi nesemnificativ pentru România

Preşedintele Raiffeisen Bank: Impactul noilor reglementări ale Băncii Austriei va fi nesemnificativ pentru România
Foto: dcnews.ro

Noile reglementări ale Băncii Naţionale a Austriei cu privire la cerinţele de capital şi lichiditate care restricționează finanțarea subsidiarelor de către băncile mamă din Austria va avea un efect nesemnificativ în România, susține Steven Cornelis van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

Declarația bancherului austriac a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu președintele Traian Băsescu, de joi, în cadrul căreia s-a discutat și necesitatea dezvoltării capitalului românesc prin stimularea economisirii.

„Preşedintele României a fost informat cu privire la noile reglementări ale Băncii Naţionale a Austriei cu privire la cerinţele de capital şi lichiditate, domnul van Groningen apreciind că impactul acestor reglementări va fi nesemnificativ pentru România. În cadrul întâlnirii, a mai fost abordată şi nevoia de a îmbunătăţi competitivitatea României, atât la nivel de sistem bancar, cât şi la nivelul mediului economic, în general”, anunță comunicatul oficial al Președinției.

O directivă din noiembrie a băncii centrale a Austiei limita expunerea pe care băncile austriece o au pe piețele emergente din  Europa Centrală și de Est, măsura fiin atunci adoptată în bloc de oficialii băncilor și justificată prin necesitatea păstrării ratingului de credit maxim AAA al Austriei.

Banca Centrală a Austriei a făcut publică o declarație în care se arată că Erste Group, Raiffeisen Bank International și Bank of Austria (deținută de Unicredit) nu vor mai putea oferi împrumuturi în țările din estul și centrul Europei care depășesc ca valoarea depozitelor din țările respective. Rata reprezentată de noile împrumuturi față de gradul de refinanțare locală nu trebuie să depășească 110% pentru subsidiarele care au o expunere mai mare.

Noile reglementări lăsau în mare parte subsidiarele din România, care controlează 31,5% din întreaga piață internă, să se descurce singure din capitalul pe care îl pot atrage local.

Măsura a atras la momentul acela criticile dure ale președintelui Traian Băsescu, care critica bancile austriece de lipsă de fair play și cerea ca România să nu plăteasc ă lipsa de viziune și prudență a sistemelor bancare din alte țări.

„Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor noştri europeni cât au condiţionat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar. Aţi obţinut profituri uriaşe, iar astăzi, dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, o vom considera un act lipsit de fair play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am venit mai târziu în UE, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare. A lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate atunci când dădeau credite cu buletinul”,  spune atunci preşdintele.

Principalele bănci austriece din România sunt Banca Comerciala Romana, controlată de catre Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania deținută de Raiffeisen Zentralbank, Volksbank si Unicredit, controlată de  Bank Austria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:23 - Dimitriu (USR): Declarațiile lui Georgescu te lovesc în fiecare neuron. Cu reptilienii s-a văzut, apa nu e apă, mai rămâne să ne spună că Pământul e plat / Sunt alarmat că serviciile nu și-au făcut treaba (VIDEO)
13:09 - Călin Georgescu crede că sucurile Pepsi sau Fanta conțin manocipuri: „Și intră în tine ca într-un laptop”
13:07 - Cristina Trăilă, întrebată despre susținerea Elenei Lasconi: PNL este un partid democratic. Nu poate ieși din calea europeană a României, nu se poate uita spre Serbia sau spre Belarus și în niciun caz spre Rusia (VIDEO)
12:53 - Reacția Deliei după declarația lui Călin Georgescu. „Femeia e doar ca să facă copii, de aia e ea”
12:50 - Moldovan (PSD), după ascensiunea lui Georgescu: „Eu când mă gândeam și toată lumea spunea că ‘vrem o țară ca afară’, nu mă gândeam la Belarus” (VIDEO)
12:45 - Theodor Paleologu, despre Călin Georgescu: „Tipul e dus cu pluta, se crede Mesia, spune că prin el acționează Dumnezeu”
12:37 - Mihai Tudose, șeful campaniei PSD la parlamentare: Alegerile de duminică pot să însemne rămânerea României pe o cale predictibilă sau să intrăm din nou în nu știu ce experimente (VIDEO)
12:24 - Incendiu în Japonia în timpul testării unei rachete. Instalația Agenţiei Spaţiale Japoneze a luat foc
12:24 - Semnale de alarmă la Bruxelles după victoria lui Călin Georgescu, scrie Politico. Un analist străin avertizează: „România este super importantă pentru ruși”
12:21 - Profesorul Alexandru Gussi, despre apariția lui Călin Georgescu: Un pumn în față binemeritat. Un salutar moment al adevărului. Șocul colectiv din 24 noiembrie a declanșat spirala re-democratizării