Președintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chirițoiu a anunțat că institușia pe care o conduce va finaliza în acest an, probabil, cele mai multe investigaţii din istoria autorităţii, informează Mediafax.
„Anul acesta vom finaliza probabil cel mai mare număr de investigaţii din istoria Consiliului Concurenţei, vor fi peste 20. Nu sunt nume mari, cum v-aţi obisnuit, sunt implicate companii cu cifre de afaceri mai mici, dar acoperă mai multe sectoare de activitate: IT, vopseluri, GPL, lucrări de infrastructură de gaze, cinematografie”, a declarat președintele CC.
Tot în 2015 va fi terminat și proiectul privind Registrul Ajutoarelor de Stat, o bază de date cu toate ajutoarele de stat acordate în România, a mai spus Chiriţoiu.
„O condiţie impusă de Comisia Europeană pentru ca România să beneficieze de fonduri europene, este ca RegAS să fie funcţional anul viitor. Toate instituţiile din România care acordă ajutoare de stat le vor înregistra într-o bază de date comună, astfel încât în orice moment va exista o imagine clară a modului în care sunt folosite fondurile europene şi naţionale destinate mediului de afaceri. Folosind acest instrument, vom putea informa Comisia Europeană cu privire la măsurile de sprijin implementate, ce finanţări au fost contractate, corecţiile ulterioare. Fiind un instrument informatic foarte important, proiectul este derulat de Consiliul Concurenţei cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, mai ales în ceea ce priveşte soluţiile tehnice şi mentenanţa echipamentelor”, a explicat Bogdan Chirițoiu.
În lunile următoare va fi finalizat și procesul de reorganizare instituţională şi a cadrului legislativ prin care trece Consiliul Concurenței. Măsurile de reformă instituţională au fost recomandate de Banca Mondială încă din 2011.
Astfel, a fost modificată şi completată legislaţia privind concurenţa neloială şi cea în domeniul ajutorului de stat.
Legea concurenţei a fost modificată în acest an printr-o ordonanţă care urmează să fie aprobată prin lege de Parlament.
„Banca Mondială a sugerat să ne aliniem la practica internaţională şi să fie mai clară separarea dintre personalul de execuţie, adică inspectorii de concurenţă care gestionează investigaţiile, şi Plenul Consiliului Concurenţei, respectiv cei care iau deciziile. Ca urmare, un director general va prelua coordonarea executivă a întregului personal, care revenea până acum preşedintelui, accentuând, în acest fel, faptul că inspectorii de concurenţă îşi desfăşoară activitatea independent. Eu sper ca până la sfârşitul anului vor fi deja implementate toate operaţiunile cerute de Banca Mondială, iar lungul proces de restructurare internă va fi încheiat”, a mai precizat Chiriţoiu.