Președintele Joe Biden va discuta cu premierul indian despre importurile Indiei de petrol rusesc

Președintele Joe Biden va discuta cu premierul indian despre importurile Indiei de petrol rusesc
Președintele american Joe Biden, discuții cu președintele Indiei. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Adam Schultz

Președintele Americii  Joe Biden va avea luni o întâlnire online cu prim-ministrul indian Narendra Modi, în care se va discuta probleme  despre economia globală și pandemie, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

În timpul întâlnirii vor exista și „consultări cu privire la consecințele războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Rusia caută noi piețe de desfacere pentru petrolul său

Discuția se va axa în mare parte pe importurile de petrol ale Indiei din Rusia, care caută noi piețe de desfacere pentru petrolul său Rusia caută noi piețe de desfacere pentru petrolul său în condițiile în care sancțiunile occidentale înăspresc economia țării, iar India s-a folosit de acest petrol la preț foarte redus și a cumpărat aproximativ șase milioane de barili, potrivit unor estimări.

Guvernul indian a descris acest lucru ca fiind „literalmente o picătură, într-o găleată mai mare” a importurilor sale de petrol la nivel global.

Consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA  Daleep Singh a declarat că SUA nu va stabili nicio  „linie roșie” în ceea ce privește importurile de energie ale Indiei din Rusia, însă nu dorește să vadă o „accelerare rapidă” a achizițiilor.

SUA a revocat oficial statutul comercial al Rusiei și Belarusului

Printr-un vot al Congresului, Statele Unite au revocat  în mod oficial statutul comercial al Rusiei şi al Belarusului ca răspuns la războiul din Ucraina și au deschis calea pentru tarife punitive împotriva ambelor ţări, potrivit Agerpres.

Prin privarea Rusiei de „clauza naţiunii celei mai favorizate”, un principiu de bază în ceea ce privește comerţul liber, Occidentul ar elimina Rusia din jocul global al comerţului liber.

În ceea ce priveşte SUA, doar alte două ţări sunt în prezent excluse de la acest principiu al reciprocităţii care stă la baza majorităţii relaţiilor comerciale internaţionale: Coreea de Nord și Cuba.

Anul trecut, SUA au importat bunuri ruseşti în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari. De exemplu, ţiţei în valoare de peste 17 miliarde de dolari, pentru care Washingtonul tocmai a impus un embargo total.

De asemenea, proiectul de lege al Congresului cere ca SUA să solicite suspendarea Rusiei din Organizaţia Mondială a Comerţului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră