Președintele BCE ”dă drumul” la un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni și revitalizează bursele din întreaga lume

Președintele BCE ”dă drumul” la un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni și revitalizează bursele din întreaga lume
Foto: Blogs.telegraph.co.uk

Dobânda de politică monetară a fost menținută de Banca Centrală Europeană (BCE) la 0,75%, joi, în şedinţa de Consiliului Guvernatorilor, iar Mario Draghi, președintele instituției, a anunțat un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni, măsură care face parte dintr-un plan de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele care fac parte din zona euro, relatează Ziarul Financiar, care citează Bloomberg. Bursele din Europa și America de Nord au crescut după această veste, scrie Financial-post.com.

„Vom avea un instrument eficace pentru a evita scenariile distructive, cu posibile pro­vocări severe pentru stabilitatea preţurilor”, a declarat Draghi. El a continuat precizând că s-a încheiat programul anterior al BCE în privința achiziţiilor de obligaţiuni (Securities Markets Programme – SMP) și a menționat că BCE trebuie să asigure transmiterea ratelor băncii către toate statele din zona euro.

Săptămâna aceasta, șeful BCE le-a spus parlamentarilor europeni că instituția trebuie să in­tervină pentru a pentru a salva moneda unică și pentru a recăpăta controlul dobânzilor în economia fragmentată a zonei euro. Startul programului poate fi dat de Spa­nia şi Italia, două dintre statele care au probleme, prin solicitarea unui ajutor financiar de la Mecanismul Eu­ropean de Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro. Pentru a beneficia de sprijinul acestui program trebuie adoptate însă măsuri de austeritate.

Draghi a spus că, atunci când este necesar, „guvernele trebuie să fie pregătite să acti­veze” fondul de urgenţă pe pieţele obligațiunilor, „cu condiţii stricte şi eficiente”.

Achiziția de obligațiuni poate fi sistată de BCE dacă guvernele nu-şi respectă angajamentele. De asemenea, impactul asupra masei monetare va fi neutru, prin ”sterilizarea” în totalitate a achizițiilor, și în fiecare lună banca va publica date pe ţări despre obligaţiunile pe care le deţine. BCE vizează o maturitate a acțiunilor de 1-3 ani pe piața secundară, iar statutul instituției va fi același cu al creditorilor obișnuiți ai țărilor respective.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`