Un lucru care nu s-a mai întâmplat după 26 de ani a fost semnalizat miercuri, 1 iunie. Zonele de nord din Județul Vâlcea și Argeș au rămas fără curent electric.
Traficul din Râmnicu Vâlcea a fost dat peste cap instanta. Nimic nu a mai funcționat: nici hidrocentralele, nici fabricile, nici CET Govora.
Se pare că, potrivit jurnaliștilor de la hotnews, defecțiunea a fost la Transelectrica, transportatorul național de energie.
Nu se cunosc cauzele defecțiunii, dar Transelectrica se pare că investițiile în rețeaua sa sunt mult sub planurile anuale. Această companie face profite uriașe din tarife nejustificate de mari, din care 75% se repartizează la acționari, investițiile fiind neglijate.
Iar incidentul de miercuri, din Vâlcea și Argeș, se pare că a fost produs din cauza mai multor declașări succesive în rețeaua de transport și în cea de distribuție a energiei electrice.
Transelectrica a menționat că restabilirea sistemului a durat o oră și un sfert.
"Mentionam ca nu a fost pusa in pericol siguranta in functionare a Sistemului Electroenergetic National si nu au fost deteriorate echipamente sau instalatii. Detalierea derularii evenimentelor si a cauzelor care au condus la declansarile succesive din retelele de transport si distributie vor face obiectul unei analize comune a CNTEE Transelectrica SA si a operatorului de distributie din zona celor doua judete, respectiv CEZ Distributie", a mai transmis Transelectrica printr-un comunicat de presa.
În 2015, planul de investiții în rețeaua electrică de transport prevedea suma de 523 milioane de lei, însă s-au realizat doar 243 milioane de lei, adică 46%.
Transportatorul de energie, controlat de statul român prin Ministerul Economiei, a încheiat anul 2015 cu un profit net de 360 milioane de lei, din care 194,2 milioane de lei (75%) s-au distribuit la acționari.
Directorul general, Toni Teanu, și alți doi directori, Octavian Lohan și Constantin Văduva, primesc indemnizații fixe lunare de câte 24.000 de lei. La acestea se adaugă indemnizații variabile anuale de sute de mii de lei.
Aceaste date fiscale au intrat și în vizorul ANRE. Niculae Havrilet, președintele ANDRE a declarat că Autoritatea va verifica până la 1 iulie dacă Transelectrica și Transgaz și-au îndeplinit planurile de investiții.
"Vom constata dacă investițiile s-au realizat în cuantumul aprobat de ANRE, daca au adus beneficiu pentru consumatorii de gaze și energie electrică și vom comunica aceste rezultate", a precizat Havrilet.
"Rata profitului Transgaz se calculeaza in functie de mai multe activitati, iar una dintre ele este cea de investitii, deci pentru recuperarea costurilor de capital, ei nu pot depasi 7,7%. In schimb au adaugat si alte tipuri de activitati si in special activitatea de operare, in baza careia au un profit pe care il vom verifica si vom vedea daca este prea mare sau prea mic. Pentru activitatea de operare ar trebui sa aiba un profit modic, adica intre 5 si 10%, iar ei au raportat dublu", a mai afirmat Havrilet.