Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat statelor din UE fixarea unor doze maxime zilnice de cafea care pot fi consumate, astfel încât această băutură să nu devină nocivă pentru organism, scrie Ziarul Financiar.
Potrivit EFSA, persoanele adulte pot consuma 400 de ml de cafea pe zi, fără a fi supuși vreunui risc medical. O cafea de tip expresso conţine de obicei între 70 şi 100 mililitri.
Femeile însărcinate trebuie să consume mai puțin, adică 200 de ml. Și cei care consumă băuturi energizante și carbogazoase sunt expuși riscurilor.
„Riscul pentru sănătate nu este uriaş, dar el există, iar pricipalul mesaj pe care dorim să îl transmitem este acesta: consumatorii trebuie să ia în calcul diferitele surse de cofeină, în afară de cafea. Este pentru prima dată când riscurile asociate cu consumul de cofeină, din toate sursele alimentare, au fost evaluate la nivelul Uniunii Europene”, a declarat un purtător de cuvânt al EFSA.
Potrivit monitorizărilor EFSA în 7 state UE, o parte din populația adultă consumă mai mult de 400 de ml de cafea pe zi, în fruntea clasamentului fiind Danemarca, unde 33% dintre danezi fac abuz de această băutură.
Pe locurile următoare se află Olanda (17,6%), Germania (14,6%), Finlanda (13,4%), Belgia (10,4%), Suedia (9%) şi Franţa (5,8%).