Reglementările și practicile Fiscului românesc în privința deducerii TVA de către companii au intrat sub lupa Curții de Justiție a Uniunii Europene, după ce Curtea de Apel București a sesizat instituția europeană cu două întrebări pe această temă, într-un proces intentat de o mare companie spaniolă ANAF-ului.
Furnizorul de turbine eoliene Gamesa Wind România SRL, controlat de gigantul spaniol al energiei regenerabile Gamesa, a dat în judecată Fiscul după ce firmei i-a fost refuzat dreptul de deducere a TVA pentru mai multe tranzacții efectuate într-o perioadă în care avea codul de TVA inactiv, scrie Profit.
Cele două întrebări preliminare cu care a fost sesizată UE sunt:
1. Directiva TVA 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (în special articolele 213, 214 și 273) se opune, în împrejurări precum cele din litigiul principal, unei reglementări naționale sau practici fiscale potrivit căreia un contribuabil nu beneficiază de dreptul de deducere a TVA, exercitat prin mai multe deconturi de TVA, ulterior reactivării codului de înregistrare în scop de TVA a contribuabilului, pe motiv că TVA în cauză este aferentă unor achiziții efectuate în perioada în care numărul de identificare în scop de TVA al contribuabilului era inactiv?
2. Directiva TVA 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (în special articolele 213, 214 și 273) se opune, în împrejurări precum cele din litigiul principal, unei reglementări naționale sau practici fiscale potrivit căreia un contribuabil nu beneficiază de dreptul de deducere a TVA exercitat prin mai multe deconturi de TVA ulterior reactivării codului de înregistrare în scop de TVA a contribuabilului, pe motiv că, deși TVA în cauză este aferentă unor facturi emise ulterior reactivării codului de înregistrare în scop de TVA a contribuabilului, privește achiziții efectuate în perioada în care numărul de identificare în scop de TVA era inactiv?