Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cristian Popa, a declarat luni că volatilitatea cursului de schimb al leului este mai pronunțată decât am fost obișnuiți în ultimii ani.
„Fundamentele economice, în cea mai mare parte, rămân solide și și sprijină cursul de schimb, având, de asemenea, două modificări care trebuie să fie urmărite în evoluție. Una este faptul că până în acest moment am avut ieșiri de capitaluri nete din România. Avem, de exemplu, o reducere însemnată a deținerilor de către nerezidenți de titluri de stat denominate în lei. Este unul din semnele acestor ieșiri de capital. Este foarte important ca acestea să fie compensate de intrări de capitaluri unde miza principală, nerealizată până în prezent, este atragerea eficientă, utilizarea de fonduri europene. Aceasta ar fi o mare șansă pentru finanțări în România, pentru creșterea prin cumpărări ulterioare a rezervei internaționale. Deci sperăm într-un efort cu efecte mai vizibile în atragerea acestor fonduri europene,” a declarat Popa, citat de Agerpres.
Potrivit viceguvernatorului BNR, fondurile vândute de nerezidenți au fost cumpărate de alți investitori, în special cei locali.
„Banca Națională nu are voie să cumpere pe piața primară niciun fel de titluri. Aceasta reprezintă o finanțare a deficitului, este o prohibiție explicită în tratatul european cu privire la acest lucru. BNR poate interveni prin cumpărări sau vânzări pe piața secundară, pentru gestiunea lichidității, pentru transmisia emnalului de politică monetară de la dobânda de politică monetară către dobânzile pieței interbancare și ulterior către dobânzi folosite de bănci în relația cu clienții nebancari. Față de discuția intensă despre faptul că banca centrală ar urma să facă o pierdere, acest lucru nu se confirmă, din contră este infirmat de faptul că după cifrele noastre avem un clar profit, din această operațiune de restituire a unei părți din împrumut față de FMI,” a mai explicat acesta.