Polonia și Ungaria, tot mai aproape să piardă zecile de miliarde de euro promise de UE. Instanța Supremă a Uniunii a dat verdictul

Polonia și Ungaria, tot mai aproape să piardă zecile de miliarde de euro promise de UE. Instanța Supremă a Uniunii a dat verdictul
FOTO: Pixabay

Instanța Supremă a Uniunii Europene a deschis miercuri calea pentru a reduce miliarde de euro din fondurile UE ale Poloniei și Ungariei, ai căror conducători populiști sunt acuzați de încălcarea drepturilor democratice, transmite CNN.

Curtea Europeamă de Justiție din Luxemburg, a respins contestațiile Varșoviei și Budapestei împotriva unei noi sancțiuni UE care ar opri finanțarea țărilor membre care încalcă legile europene.

„Hotărârile de astăzi confirmă că suntem pe drumul cel bun”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunțând că executivul UE cu sediul la Bruxelles va decide cum să acționeze în săptămânile următoare.

În joc sunt fonduri de sute de miliarde de euro, coeziunea internă a UE și poziția sa internațională.

Ungaria și Polonia au fost de multă vreme mari beneficiari ai fondurilor UE, pe care blocul le-a turnat în fostele țări comuniste pentru a le ajuta să-și dezvolte economiile de când acestea au aderat în 2004.

UE transmite că, pentru a primi aceste beneficii, țările trebuie să respecte standardele europene comune, pe care Varșovia și Budapesta le-au încălcat prin impunerea controlului politic asupra sistemului judiciar și mass-media și prin restrângerea drepturilor civile.

Tăierea fondurilor ar putea scade din unitatea blocului comunitar, în timp ce Rusia bate la ușă

Dezacordurile cu privire la statul de drept apar în timp ce blocul comunitar încearcă să prezinte un front unit pe flancul său estic, unde Rusia și-a adunat forțele în apropierea Ucrainei.

Decizia ar putea avea, de asemenea, un impact politic imediat, în special în Ungaria, unde alegerile naționale din 3 aprilie sunt de așteptat să fie cea mai strânsă cursă pentru premierul naționalist Viktor Orban, de la victoria sa fulgerătoare din 2010.

Partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban a spus că hotărârea este o „răzbunare politică” împotriva Ungariei.

Ministrul Justiției, Judit Varga, a declarat că Bruxelles a abuzat de puterile sale împotriva statelor membre naționale.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat într-o conferință de presă că „Polonia consideră că centralizarea birocratică și federalizarea sunt un proces periculos”.

UE a înghețat deja fonduri de recuperare a pandemiei în valoare de 36 de miliarde de euro pentru Polonia și 7 miliarde de euro pentru Ungaria.

Așa-numitul „mecanism de condiționalitate” ar putea afecta acum orice parte a bugetului UE, în valoare de 1,8 trilioane de euro pentru 2021-2027.

Polonia, cel mai mare membru fost comunist al UE, cu 38 de milioane de locuitori, este eligibilă pentru mai mult de 75 de miliarde de euro până în 2027.

Ungaria are o populație de aproximativ un sfert din mărimea Poloniei și a primit o cotă mai mare din cheltuielile UE pe cap de locuitor.

Distrugerea Uniunii din interior, printre posibilele obiective ale Poloniei și Ungariei

 „În loc să încerce să se opună ca fondurile UE să fie condiționate de respectarea statului de drept, (n.r. Polonia și Ungaria) ar trebui să respecte drepturile oamenilor”, a transmis organizația Amnesty International, promotoare a egalității de șanse în întreaga lume.

Polonia și Ungaria au amenințat că vor riposta prin blocarea altor decizii ale UE care necesită unanimitate, inclusiv în ceea ce privește clima și energia, precum și politica externă.

Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat pentru Reuters că disputa nu va determina Ungaria să blocheze un summit UE-Africa la sfârșitul acestei săptămâni și nici să interfereze cu eventualele sancțiuni împotriva Rusiei asupra Ucrainei.

Katalin Cseh, un parlamentar liberal maghiar al UE, a declarat că ignorarea erodării statului de drept în Polonia și Ungaria ar fi comparabilă cu filmul de comedie întunecată „Don’t Look Up”, în care politicienii nu reușesc să oprească un asteroid să distrugă Pământul.

„Dacă stăm bine și evaluăm, atunci domnul Orban și domnul Morawiecki și-ar atinge obiectivul de a distruge Uniunea din interior”, a spus Cseh.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)