După ce şi-au dat seama că au greşit prin confiscarea fondurilor de la Pilonul II de pensii, în urmă cu patru ani, polonezii încearcă acum să refacă acest sistem, recunoscându-şi astfel indirect eroarea.
Astfel, Guvernul de la Varşovia a propus un proiect legislativ care prevede înscrierea automată la pensie, companiile fiind obligate să contribuie, din 2019, la noua schemă cu cel puţin 1,5% din salariul individual brut, iar angajaţii cu 2%.
Totodată, există opţiunea ca salariaţii să crească voluntar cotizaţia cu 2%, iar angajatorii cu 2,5%, scrie hotnews.ro. Este doar un plan pe care Guvernul dorește să îl aplice, având în vedere că se apropie alegerile.
Companiile care au mai mult de 250 de angajaţi vor aplica noua legislaţie din 2019, iar cei cu 50-250 angajaţi din iulie 2019, între 20-50 angajaţi din ianuarie 2020 şi cei sub 20 de angajaţi, din iulie 2020, dacă în final va intra în vigoare noua schemă.
Momentan nu se ştie ce se va întâmpla cu activele rămase în actualul Pilon II pentru că informaţiile sunt diferite. Una dintre sursele media vorbeşte despre închiderea acestuia şi transformarea în societăţi de fonduri de investiţii.
Proiectul legislativ a trecut de prima cameră a Parlamentului.
Totul a început în 2010 când Guvernul polonez a decis să taie contribuţiile de la 7,3%, la 2,3%.
În 2014, însă, a început aplicarea unei reforme a sistemului de pensii ce a transformat Pilonul II. Practic, Guvernul a confiscat obligaţiunile deţinute de fonduri (36 miliarde euro) pentru a-şi reduce datoria publică.
Datoria publică a scăzut de la 57% din PIB la puţin sub 50%. De asemenea, populaţia nu a mai fost obligată să cotizeze la sistemul de pensii private. Contribuţiile au scăzut considerabil după ce a devenit voluntar şi doar 2,5 milioane de membri au rămas din cei peste 16 milioane.
Şi Ungaria a renunţat la Pilonul II în 2010.
Momentan, în România nu e clar ce se va întâmpla cu Pilonul II, având în vedere zvonurile privind intenţia Guvernului PSD-ALDE de a naţionaliza aceste fonduri.
Scandalul a început, în ţara noastră, atunci când NN Pensii a transmis un avertisment clienţilor. Informaţia a fost infirmată atunci de Guvern, dar în spaţiul public au apărut tot mai multe declaraţii care vizau desfiinţarea Pilonului II.
Momentan, Pilonul II nu a fost desfiinţat, dar la începutul lui 2018 Executivul Dăncilă a luat decizia de a reduce contribuţia la pensiile private de la 5,1% la 3,75%.