Un număr vast de firme care își au sediul central în Europa și în țările G7 au continuat să opereze și să investească în Rusia, arată un studiu nou despre echitatea investițiilor făcute de companiile occidentale, potrivit Politico.
Mai puțin de 9% din cele circa 1.400 de companii din UE și G7 care aveau subsidiare în Rusia înainte de invazia în Ucraina au cesionat cel puțin o filială din țară până în noiembrie 2022, arată datele obținute de prof. Simon Evenett, de la Universitatea St. Gallen, și prof. Niccolo Pisani, de la International Institute for Management Development. Situația vine în pofida sancțiunilor occidentale și a articolelor de presă despre ieșirile mai multor companii din Rusia după începutul războiului.
„Aceste constatări pun sub semnul întrebării disponibilitatea firmelor occidentale de a se decupla de economii pe care guvernele lor le consideră acum rivale geopolitice”, spun autorii studiului.
Ieșirile companiilor americane reprezintă o pondere mai mare (sub 18%) decât cele ale companiilor din UE (8,3%) sau cele ale companiilor din Japonia (15%).
Câteva dintre cele mai mari companii de pe mapamond, cum ar fi Ford, Renault, McDonald`s, Ikea și Shell, se numără printre zecile de afaceri occidentale care s-au retras din Rusia, arată lista prezentat de Universitatea Yale.
Totuși, multe altele, inclusiv Unilever, Subway și italienii de la Barilla, au continuat să opereze în Rusia.
Majoritatea companiilor occidentale care au rămas active în Rusia sunt germane, mai arată același studiu.
Cercetarea vine în contextul în care oficialii și liderii de business s-au reunit la Forumul Economic de la Davos și au promis mai mult sprijin economic și militar pentru Kiev, ridicând semne de întrebare în culise cu privire la cât mai poate comunitatea globală de afaceri să izoleze Moscova și să găsească noi piețe pentru energie, metale și alimente.