PNL solicită ca 60% din impozitul pe venit să fie alocat bugetelor comunelor, oraşelor şi municipiilor

PNL solicită ca 60% din impozitul pe venit să fie alocat bugetelor comunelor, oraşelor şi municipiilor

Liberalii vor susţine în cadrul dezbaterilor privind bugetul ca impozitul pe venit, în integralitatea sa, să fie folosit pentru finanţarea autorităţilor locale, iar 60% din această sumă să reprezinte sursă de venit direct pentru bugetele locale. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele PNL, Ludovic Orban, după o discuţie cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România.

„Vom susţine, în ceea ce priveşte impozitul pe venit, ca impozitul pe venit, în integralitatea sa, să fie folosit pentru finanţarea autorităţilor locale – atât impozitul pe venit pentru populaţia activă, cât şi impozitul pe venit care este colectat de la pensionarii care au pensie de peste 2.000 de lei – într-o formulă de minim 60% sursă de venit direct pentru bugetele locale, restul sumei urmând să se împartă: 20% pentru consiliile judeţene şi 20% împărţite pe formulă (pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, n.r.)”, a precizat Orban într-o declaraţie de presă comună susţinută alături de preşedintele AMR, Robert Negoiţă, scrie Agerpres.

Discuţia s-a axat şi pe împărţirea impozitului pe venit între localitatea în care domiciliază un cetăţean şi localitatea unde munceşte, dar PNL nu a ajuns la o concluzie pe această temă.

„În ceea ce priveşte impozitul pe venitul din pensii, noi susţinem ca acesta să fie plătit în localitatea în care domiciliază persoana care plăteşte acest impozit. De asemenea, susţinem o diferenţiere a sumei minime pe cap de locuitor, care este folosită pentru asigurarea cheltuielilor minime de funcţionare, pentru că este o diferenţă în ceea ce priveşte complexitatea administrării între comune, oraşe şi municipii care nu sunt reşedinţă de judeţ şi municipiile reşedinţă de judeţ. (…) Susţinem o diferenţiere a sumei care este stabilită ca şi cheltuială minimă pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare de 800-850 lei pentru comune, 900-950 de lei pentru oraşe sau municipii care nu sunt reşedinţă de judeţ şi minim 100 pentru municipii care sunt reşedinţă de judeţ”, a explicat el.

Orban a menţionat că în 2018, în baza Ordonanţei 79 şi a modului în care a fost adoptată legea bugetului de stat, municipiile din România au pierdut „sume uriaşe”.

„Estimările sunt că municipiile au pierdut aproape 7 miliarde de lei, în raport cu veniturile pe care le-au avut în 2017 şi veniturile care li s-ar fi cuvenit dacă s-ar fi menţinut sistemul de finanţare din 2017 şi în 2018”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților