Plata defalcată a TVA: Peste 97% dintre firme se opun măsurii economice anunțată de guvern

Publicat: 04 09. 2017, 14:43

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care introduce obligativitatea plății defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018.

Această măsură nu este însă deloc bine văzută de către oamenii de afaceri din România care îi aduc numeroase critici privind efectele pe care le va produce în piață.

Un sondaj realizat de Consiliul National pentru Întreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) arată ca 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcata a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră ca această modificare va avea efecte negative asupra activitătii firmei lor, au anunțat luni reprezentanții Consiliului, conform hotnews.ro.

Sondajul a fost realizat pe un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

Afaceriștii se plâng că prin introducerea plății defalcate a TVA se va crește birocrația prin dublarea numărului de plăți și prin măsurile suplimentare de verificare și de management a TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

De asemenea, aceștia se mai plâng că va fi afectat cash-flow-ul și se vor bloca bani, că vor apărea costuri bancare suplimentare cu nou cont, costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile sau un efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare.

În plus, 91,9% din respondenți au afirmat că nu au fost consultați de către autorități privind aplicarea plății defalcate a TVA și s-au informat din mass-media sau de pe internet.