Planul de salvare al zonei euro, recapitalizarea băncilor

Planul de salvare al zonei euro, recapitalizarea băncilor
Foto: bizmediamd.wordpress.com

Bancherii se pregătesc deja de intrarea Greciei în faliment.  Nu este neapărat un scenariu inevitabil, dar băncile vor să fie pregătite.

În paralel, Germania şi Franţa coordonează un plan complex care să redea investitorilor încrederea în zona euro.

Strategia se bazează pe recapitalizări masive ale băncilor – de peste 2,5 miliarde de euro – pentru a suplimenta fondurile destinate ţărilor aflate într-o situaţie financiară dificilă.

Pe de altă parte, instituţiile financiare care au creditat Grecia ar putea să îşi asume pierderea a jumătate din sume.

Autorităţile germane şi franceze pun la punct un plan ambiţios de salvare a Uniunii Europene. Vizează în primul rând protejarea Italiei şi Spaniei în faţa unor eventuale falimente cauzate de criza extinsă din Grecia.

Vor fi ajutate şi Portugalia, Irlanda sau alte ţări cu economie fragilă. Liderii G20 cer membrilor zonei euro să îşi rezolve problemele de natură financiară înainte de a împinge întreaga lume într-o nouă recesiune.

Summitul G20 începe pe 4 noiembrie la Cannes iar până atunci liderii celor mai importante economii ale lumii vor să definitiveze planul de salvare al zonei euro.

Băncilor europene vor fi recapitalizate cu zeci de miliarde de euro, ca să asigure pieţele că, în cazul în care Grecia şi Portugalia ar intra în faliment, nu vor urma alte crize financiare în lanţ.

Recapitalizarea ar putea depăşi 2,5 miliarde de euro. Infuziile de capital se pot face cu ajutorul statului sau prin Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară – un fond de salvare a statelor cu probleme financiare din zona euro, în valoare de 440 de miliarde de euro.

Şi mărirea fondurilor pe cont propriu a unor bănci este o situaţie luată în calcul de oficiali.

Planul ambiţios pentru salvarea euro discutat de autorităţile europene şi FMI ar putea duce pentru deţinătorii de obligaţiuni emise de statul elen la o pierdere de 50%.

Salvarea zonei euro ar costa 2,5 miliarde de euro

Embed: " />

Urmăriți B1TV.ro și pe
`